De ce a recunoscut Ucraina că asasinează ținte în Rusia? Ce urmărește Kirilo Budanov, șeful spionajului militar

0
Publicat:

După luni de negare categorică, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a recunoscut că țara sa desfășoară o campanie de sabotaj și asasinat în interiorul Rusiei. Dar de a descis să schimbe acum linia oficială?

kirilo budanov foto espresso.tv

Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații (GUR), a devenit una dintre vedetele mass-media ale acestui război, nu în ultimul rând datorită unei prezențe publice organizate cu talent, pe care un înalt oficial al serviciilor de informații americane a caracterizat-o drept „George Smiley îl întâlnește pe Jason Bourne”. Săptămâna aceasta a profitat de interviurile pe două canale YouTube separate pentru a recunoaște rolul ucrainean într-o serie de atacuri recente din Rusia. El a mai anunțat că parlamentarul ucrainean Evgheni Șevcenko a purtat negocieri secrete cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko, în numele agențiilor de informații.

Atacurile din Rusia au variat de la deraierea trenurilor de marfă până la atacuri cu bombă împotriva susținătorilor războiului, cum ar fi bloggerul Vladlen Tatarski (ucis în aprilie) și militantul Zahar Prilepin (grav rănit la începutul acestei luni). S-a presupus de mult că GUR este agenția principală din spatele lor, dar până în această lună agenția a refuzat în general să confirme sau să infirme adevărul din spatele diferitelor acuzații, atrage atenția istoricul Mark Galeotti în The Spectator.

Apoi, totuși, Budanov le-a spus jurnaliștilor occidentali că „am ucis ruși și vom continua să omorâm ruși oriunde pe fața lumii până la victoria completă a Ucrainei”. Această declarație care i-a alarmat pe mulți din comunitățile diplomatice și de informații vestice nu a reușit să facă o mare vâlvă.  Acest lucru ar putea explica de ce a ales Budanov să insiste, spunând că „am avut deja multe [ținte ruse], inclusiv personalități publice și mass-media” și susținând că atacurile au fost în mare parte comise „de cetățeni ai Federației Ruse” bucuroși să lucreze cu GUR din „motive patriotice”.

Război psihologic

Ucraina își intensifică campania de sabotaj și asasinat în interiorul Rusiei, dar Budanov continuă, fără îndoială, o campanie de război psihologic. Deși rușii individuali au lansat atacuri simple, cum ar fi bombardamentele incendiare ale birourilor de recrutare (și au existat pretenții ale unor rețele mai largi de anarhiști și opoziție), operațiunile la scară mai mare și mai complexe poartă semnele distinctive ale profesioniștilor. Unii ruși au fost păcăliți sau șantajați în sabotaj, dar pretențiile lui Budanov privind o mișcare teroristă mai largă anti-Kremlin sunt probabil menite să zdruncine agențiile de securitate și poate să declanșeze o represiune contraproductivă. Acesta este, până la urmă, omul care a mai spus că în Rusia se desfășoară o lovitură de stat pentru a-l răsturna pe Putin și care are o hartă în biroul său a unei Federații Ruse dezmembrate.

Cuvintele lui Budanov au contrazis, de asemenea, afirmațiile repetate ale președintelui Volodimir Zelenski, conform cărora, așa cum a spus la Berlin, cu doar câteva zile înainte de interviurile lui Budanov, „nu atacăm teritoriul rus.” Chiar dacă aceasta pare a fi o rutină de polițist bun/polițist rău, riscă totuși să-l jeneze pe președinte, ridicând întrebări cu privire la cât de mult deține controlul pe deplin asupra GUR. Potrivit documentelor scurse de la Pentagon, CIA a trebuit chiar să intervină pentru ca Budanov să oprească atacurile planificate asupra Rusiei pe 24 februarie, la un an de la

începutul invaziei pe scară largă. După cum a spus un oficial al UE, „Zelenski ar fi trebuit să renunțe la aceste idei fără ca americanii să fie nevoiți să negocieze direct cu Budanov”.

La 37 de ani, cel mai tânăr general din armata ucraineană, care are și un cult al personalității în plină desfășurare ce se potrivește cu profilul său media – ori de câte ori are loc un nou dezastru în Rusia, rețelele de socializare abundă cu imagini cu el cu ochii roșii strălucitori sau rânjind – se crede că Budanov va avea ambiții politice după război.

Anul trecut, s-a vorbit că ar putea să-l înlocuiască pe generalul Valeri Zalujnîi, șeful forțelor armate. Un fost comandant al forțelor speciale devenit comandant de spionaj, acum îngerul răzbunător al națiunii ucrainene, este posibil ca Budanov să caute o campanie destul de diferită în viitor, precum și cea actuală împotriva Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite