Cine este viitorul rege al Danemarcei: prințul petrecăreț al anilor ’90 a fost poreclit „Pingo“

0
Publicat:

Margareta a II-a, singura regină în exercițiu din lume și cel mai longeviv monarh în viață din Europa, se va retrage la 14 ianuarie, când se vor împlini 52 de ani de când a devenit regină.

„Voi lăsa tronul fiului meu, prințul moștenitor Frederik“, a anunțat în direct la televizor regina Margareta a II-a. Cel mai longeviv monarh în funcție din Europa a preluat tronul după moartea tatălui său, Regele Frederik al IX-lea, în 1972.

În vârstă de 83 de ani a dezvăluit că decizia a fost luată după o perioadă de reflecție în urma unei intervenții chirurgicale la spate la începutul anului 2023. "Operația a dat naștere, în mod natural, la o reflecție asupra viitorului - dacă nu cumva a venit momentul să las responsabilitatea următoarei generații", a spus ea.

Prințul Frederik Arhivă Adevărul
Prințul Frederik Arhivă Adevărul

"Am decis că acum este momentul potrivit", a adăugat ea, și a mulțumit publicului danez pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor.

Cine este viitorul rege al Danemarcei

Viitorul rege al Danemarcei, scrie BBC, era cunoscut în Danemarca ca un fel de prinț petrecăreț la începutul anilor 1990, dar percepțiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995 cu un master în științe politice. A fost primul membru al familiei regale daneze care a absolvit o educație universitară.

În timpul studiilor a petrecut o perioadă la Harvard, în Statele Unite, unde s-a înscris sub pseudonimul Frederik Henriksen.

Ulterior, a servit în marina daneză, unde a fost poreclit "Pingo" - poreclă care, a fost câștigată după ce costumul său de neopren s-a umplut de apă în timpul unui curs de scufundări și a trebuit să se clatine ca un pinguin.

Prințul Frederik și Prințesa Mary FOTO Profimedia
Prințul Frederik și Prințesa Mary FOTO Profimedia

În vârstă de 55 de ani și-a câștigat numele de temerar, participând în 2000 la o expediție de schi de patru luni prin Groenlanda. A fost spitalizat în urma unor accidente cu sania și cu trotineta.

„Nu vreau să mă închid într-o fortăreață. Vreau să fiu eu însumi, o ființă umană“, a spus el odată, insistând că va rămâne la acest lucru chiar și după ce va prelua tronul.

Prințul moștenitor Frederik, ca și regele Charles al III-lea al Marii Britanii, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru mediu. El a promis să "ghideze corabia" Danemarcei în viitor.

Pe soția sa de origine australiană, prințesa Mary, a cunoscut-o în 2000, într-un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice.

Prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi prinţesa Mary OK Magazine
Prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi prinţesa Mary OK Magazine

Ea a declarat odată, într-un interviu, că nu știa că el este prințul Danemarcei atunci când s-au întâlnit, spunând: „Nu știam că este prinț al Danemarcei. O jumătate de oră mai târziu, cineva a venit la mine și m-a întrebat: «Știi cine sunt acești oameni?»“.

Cei doi au încercat să le ofere celor patru copii ai lor - o fiică, un fiu și gemeni - o educație cât mai normală, trimițându-i în principal la școli de stat.

Spre deosebire de tradiția regală britanică, în Danemarca nu va avea loc o ceremonie oficială de încoronare a prințului moștenitor Frederik. El va deveni rege al Danemarcei și șef de stat în această țară - care este o monarhie constituțională -, precum și în Groenlanda și în Insulele Feroe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite