Cine este politicianul care vrea să scoată Germania din UE și care sunt șansele să câștige alegerile de anul acesta

0
Publicat:

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit o forță tot mai influentă în politica germană sub conducerea lui Alice Weidel.

Alice Weidel promovează un referendum pentru ieșirea Germaniei din UE
Alice Weidel promovează un referendum pentru ieșirea Germaniei din UE FOTO arhiva Adevărul

Weidel a declarat că, în cazul în care AfD va ajunge la putere, va promova un referendum asemănător Brexit pentru a decide dacă Germania ar trebui să rămână în Uniunea Europeană (UE), potrivit Financial Times.

Mai mult, Alice Weidel a salutat ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar drept "complet corectă", considerând-o un model aplicabil și pentru Germania.

Brexit, un model pentru Germania

Ea a evidențiat importanța unei decizii suverane, asemănătoare cu cea a Marii Britanii, subliniind într-un interviu pentru Financial Times că "este un model pentru Germania, că se poate lua o decizie suverană".

Pe de altă parte, lidera partidului, în funcție din 2022, a afirmat că un eventual guvern AfD ar căuta să reformeze UE și să elimine "deficitul democratic", inclusiv prin restrângerea puterilor Comisiei Europene, pe care o consideră un "executiv neales". În absența unei reforme viabile, Weidel a indicat posibilitatea organizării unui referendum privind un 'Dexit' — o ieșire a Germaniei din UE.

Această idee, scrie Financial Times, reprezintă o provocare majoră pentru politica germană, unde partidele tradiționale adoptă poziții puternic pro-europene, iar constituția impune restricții stricte asupra plebiscitelor naționale. Mai mult, sondajele indică faptul că o majoritate covârșitoare a germanilor ar vota în favoarea rămânerii în UE. Totuși, în rândul susținătorilor AfD, sprijinul pentru UE este cel mai slab.

AfD, creștere în sodaje pe fondul nemulțumirii populației

Weidel a făcut aceste declarații în contextul unei creșteri semnificative a susținerii pentru AfD, partid care a ajuns la 22% în sondaje, depășind toate cele trei formațiuni politice din coaliția cancelarului Olaf Scholz — Socialiștii, Verzii și liberalii.

Este foarte posibil ca AfD să câștige alegerile cruciale în septembrie din statele estice Saxonia, Brandenburg și Turingia, cu toate că celelalte partide refuză să facă alianțe cu AfD, ceea ce ar însemna că ar fi greu să ajungă la putere.

Agenția de informații interne a Germaniei a desemnat părți semnificative ale AfD drept extremiste și a plasat mai mulți oficiali sub supraveghere. Cu toate acestea, partidul a beneficiat de nemulțumirea publicului față de Scholz și gestionarea sa slabă a unei economii aflate în declin.

Recent, AfD s-a aflat în centrul unei furtuni mediatice după dezvăluirile privind o întâlnire controversată în noiembrie trecut între parlamentarii AfD și radicalul de extremă dreaptă austriac Martin Sellner. La această întâlnire s-a discutat un plan care vizează expulzarea forțată a milioane de persoane cu origini străine din Germania, inclusiv cetățeni cu pașaport german.

Au avut loc demonstrații anti-AfD în mai multe orașe germane, iar politicienii au avertizat asupra pericolului pe care partidul îl prezintă asupra instituțiilor democratice. Weidel nu a participat însă la întâlnire și a demis rapid un apropiat care fusese prezent. Cu toate acestea, Lars Klingbeil, liderul Socialiștilor, a acuzat-o că minimalizează planurile de deportare.

Ce înseamnă „re-migrarea” în concepția lui Weidel

Într-un interviu, Weidel a acuzat organizația de investigații Correctiv, care a făcut publică întâlnirea, condamnând metodele acesteia drept "scandaloase". Ea a respins ideea că ar fi o încercare de a "criminaliza ideea repatrierii legale a persoanelor care nu au drept de ședere sau sunt supuse unei ordonanțe de deportare", afirmând că "AfD este partidul care susține respectarea legilor țării".

Weidel a explicat că, pentru ea, "re-migrarea" înseamnă expulzarea persoanelor care au "dobândit cetățenia ilegal sub pretexte false" sau indivizilor "cu dublă cetățenie suspectați de terorism sau condamnați pentru infracțiuni".

Weidel a mai menționat că cei 1,1 milioane de refugiați ucraineni aflați în prezent în Germania nu au un viitor pe termen lung în țară și că a fost o greșeală să li se permită să primească ajutoare sociale. "Este clar că atunci când se va încheia războiul, toți ucrainenii vor trebui să se întoarcă acasă. Vor fi oricum necesari pentru a reconstrui țara lor", a declarat politicianul de dreapta.

AfD a fost înființat în 2013 de către economiști conservatori revoltați de planurile de salvare din zona euro în timpul crizei datoriei suverane. Cu toate acestea, partidul a evoluat treptat spre dreapta, beneficiind de nemulțumirea față de politica privind refugiații a fostului cancelar Angela Merkel, pentru a-și contura o platformă ferm anti-imigrație și anti-establishment.

O persoană LGBQ în fruntea unui partid cu viziuni tradiționale, confruntat cu acuzații de fascism

Weidel, cu un doctorat în economie și cu o carieră în domeniul financiar, a condus grupul parlamentar AfD din 2017. Aflată într-un parteneriat civil cu o femeie din Sri Lanka, ea se remarcă într-un partid cu viziuni tradiționale asupra familiei, datorită aspectului său distinct — bluză albă și perle, fundal privilegiat și carieră în finanțe.

Cu toate acestea, oficialii de securitate avertizează că în spatele acestei imagini se află un partid puternic infiltrat de extremiști de dreapta și care devine tot mai radicalizat.

În 2019, un tribunal german a decis că unul dintre cei mai înalți politicieni AfD, Björn Höcke, poate fi descris drept fascist, citând "fapte verificabile".

Weidel însăși a recunoscut că AfD nu va ajunge la putere la Berlin "înainte de 2029". Cu toate acestea, ea insistă asupra unei viitoare implicări a AfD în guvern, prezicând că Partidul Creștin Democrat (CDU) de centru-dreapta va fi primul care va renunța la boicot.

"CDU nu va putea menține această barieră pe termen lung", a spus ea despre partidul condus cândva de Merkel. Alegerile din landul german Hessa de anul trecut au arătat "că putem forma o majoritate clar de dreapta. Și CDU nu poate refuza să accepte asta pe termen lung, mai ales în statele estice."

Întrebată care ar fi prioritățile principale ale AfD în guvern, Weidel a spus că partidul ar "introduce controale de frontieră eficiente... și ar expulza imediat criminalii străini". Ar reforma sistemul fiscal, ar reduce aparatul de stat și ar opri trecerea Germaniei de la combustibili fosili la energie regenerabilă.

"Franța planifică construirea a 15 centrale nucleare noi, iar noi pariem pe turbine eoliene și panouri solare pe care nici măcar nu le putem produce singuri", a spus Weidel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite