Germania: Populiştii de dreapta din AfD au adoptat un manifest politic anti-islam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frauke Petry, liderul AfD Foto: welt.de
Frauke Petry, liderul AfD Foto: welt.de

Extrema-dreaptă populistă Alternativă pentru Germania (AfD) a declarat că „islamul nu aparţine Germaniei“, adoptând, duminică, un nou manifest al partidului, relatează DPA în pagina sa electronică.

„Un islam ultrareligios, care nu respectă constituţia noastră sau chiar o contrazice este incompatibil cu sistemul nostru juridic şi cultura noastră“, se arată în manifest.

Aproximativ 2.000 de membri ai AfD s-au adunat la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, pentru a adopta acest manifest, care a fost discutat în cadrul congresului de două zile al formaţiunii, deschis sâmbătă pe fondul protestelor manifestanţilor de stânga care s-au ciocnit cu poliţia.

Manifestul adoptat de partid include o interdicţie privind finanţarea din străinătate a construcţiei moscheilor, respingerea minaretelor şi chemărilor la rugăciune ale muezinilor ca simboluri ale puterii islamice, precum şi interzicerea purtării pe cap a eşarfelor de către fete şi femei în şcoli.

În ceea ce priveşte problema migraţiei, membrii AfD au omis o propunere ce respingea categoric imigraţia „provenind în special din culturi străine“.

Versiunea actualizată a programului prevede acum că sunt bineveniţi „imigranţii care sunt calificaţi pentru piaţa forţei de muncă şi care sunt dispuşi să se integreze în societate“. 

În text au rămas însă mai multe rezoluţii controversate, inclusiv un apel pentru înlesnirea deportării străinilor cu antecedente penale.

Înfiinţată în luna februarie a anului 2013, formaţiunea populistă de dreapta Alternativă pentru Germania este cunoscută pentru poziţia sa antiimigraţie, atrăgând un sprijin puternic din partea celor care au criticat „politica uşilor deschise“ promovată de cancelarul federal german Angela Merkel, menită să îi ajute pe cei care se refugiază din calea conflictului din Siria. 

În anul 2015, aproximativ 1,1 milioane de refugiaţi au ajuns în Germania, majoritatea fiind solicitanţi de azil sirieni.

Potrivit unui sondaj realizat de Emnid, publicat duminică de „Bild am Sonntag“, AfD a urcat pe locul trei în rândul partidelor politice din Germania, depăşindu-i pe Verzi. 

Barometrul de opinie arată că AfD se bucură de 13% dintre opţiuni, în timp ce Verzii întrunesc numai 12%. 

În acest timp, conservatorii lui Merkel sunt cotaţi cu 33% dintre opţiuni, în timp ce social-democraţii se situează la 22%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite