Germania: Partidul AfD vede șanse „realiste” de a intra într-o coaliție în 2024

0
Publicat:

  Copreşedinta formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) Alice Weidel a declarat că se pregăteşte deja pentru alegerile din 2024, într-un efort de schimba strategia partidului spre participarea la guvernare, relatează DPA. 

Alice Weidel
Alice Weidel este copreşedinta formaţiunii de extremă dreapta AfD. Foto: Arhivă

  Formaţiunea înfiinţată de 10 ani AfD a intrat în Bundestag în 2017, dar principalele partide din Germania au refuzat să intre în coaliţie cu naţionaliştii, atât la nivel naţional, cât şi regional. 

În 2024 vor fi alese noi parlamente regionale în statele estice Saxonia şi Brandenburg, precum şi în statul central Thuringia, scrie Agerpres.

Copreşedintele formaţiunii, Alice Weidel, a declarat că AfD vede Saxonia drept un loc în care ar putea obţine o putere semnificativă.

 Saxonia este deja unul dintre statele de succes pentru AfD, formaţiunea de opoziţie fiind a doua din parlamentul regional după creştin-democraţi (CDU). 

Deşi CDU a refuzat să se alăture AfD într-o coaliţie, Weidel a spus că în opinia ei este „total realistă" o participare a AfD la coaliţia de după viitoarele alegeri.

 CDU nu poate refuza pentru totdeauna o coaliţie, a afirmat Weidel. 

Un purtător de cuvânt al CDU a declarat însă pentru DPA că „orice cooperare cu AfD este exclusă".

 AfD se concentrează în prezent pe „programe de dezvoltare şi instruire internă", a spus lidera partidului. 

Pentru a-şi asuma responsabilitatea guvernării şi a primi încrederea alegătorilor, AfD trebuie „să construiască într-un mod structurat, ca o corporaţie", a mai spus Weidel. 

Înfiinţată în februarie 2013 ca partid eurosceptic, AfD a devenit tot mai de dreapta de-a lungul anilor pentru a adopta o poziţie puternică anti-imigraţie. Partidul a fost divizat de luptele interne între aripile sale moderate şi cele radicale.

 AfD a ajuns la cel mai ridicat nivel în 2017, când a devenit cel mai mare partid de opoziţie în Bundestag la Berlin. Sprijinul pentru AfD a intrat în declin la următoarele alegerile federale din 2021, deşi formaţiunea rămâne o forţă în părţile de est ale Germaniei.    

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite