Alegeri Germania. Cine este Alice Weidel, noul cap de afiş al populiştilor germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alice Weidel FOTO spiegel.de
Alice Weidel FOTO spiegel.de

Angela Merkel se pregăteşte să câştige al patrulea mandat de cancelar, dar va avea parte de o opoziţie şi mai dură în viitorul legislativ. Principala sa contestatară se prefigurează a fi Alice Weidel, capul de afiş al Alternativei pentru Germania (AfD), un partid promovat de mass-media pro-Kremlin care a reuşit în instanţă să scape de eticheta de „radical de dreapta“.

Alice Weidel are un profil atipic şi în contradicţie cu ideile politice exprimate.

Creditată cu 10-12% în sondaje, AfD ar urma să devină a treia formaţiune din Parlamentul german. Ascensiunea AfD-ului nu este o surpriză. Ea s-a conturat după fondarea partidului, în 2013, şi s-a confirmat ulterior în cursul alegerilor pentru parlamentele regionale. Şapte candidaţi ai AfD-ului au reuşit în 2014 să intre în Parlamentul European. Acolo s-au alăturat grupului eurosceptic Europa Naţiunilor şi Libertăţii, dominat de formaţiunea franceză Frontul Naţional. Din acest grup mai fac parte alte câteva partide europene, considerate radical-naţionaliste, anti-musulmane şi eurosceptice, precum: Partidul Liberal din Austria (liberal doar cu numele, n. red., Liga Nordului din Italia sau Partidul Libertăţii din Olanda. 

Succesul extremei drepte germane are legătură mai degrabă cu emoţia şi frica oamenilor în faţa provocărilor moderne, între care migraţia, lumea finanţelor etc. În acest context, AfD adus o luptă agresivă împotriva Angelei Merkel, considerând-o „trădătoare“ pentru deschiderea frontierelor ţării, în 2015, pentru sute de mii de solicitanţi de azil musulmani. 

Fapt ciudat, capul de afiş al AfD-ului este ţinut de o femeie de 38 de ani care lucrează în domeniul bancar şi are ca parteneră de viaţă o srilankeză. Cele două femei au împreună doi copii, pe care îi cresc în Elveţia.

Deşi novice în politică, ea a înţeles că se poate remarca pe o scenă politică calmă doar jucând cartea provocării. Dacă iniţial a fost eurosceptică, ulterior s-a adaptat, devenind anti-Merkel, anti-islam, anti-migranţi. „Toate partidele din Germania vor să legalizeze imigraţia ilegală, dar aşa ceva nu se va întâmpla şi cu noi, cu AfD“, a declarat în cadrul unui miting electoral. „Imigraţia homofobă musulmană este un risc pentru viitorul nostru“, a susţinut în cadrul unui alt miting.

Alice Weidel nu se fereşte să facă astfel de declaraţii deşi îşi creşte copiii într-o altă ţară, are ca parteneră de viaţă o femeie din Sri Lanka şi chiar şi-a angajat ilegal o solicitantă de azil, relevă presa germană.

Ea urmează de duminică să fie principalul reprezentant al AfD din Parlamentul german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite