Ciclonului Boris a făcut ravagii în Europa Centrală și de Est. Ultimul bilanț al tragediei care a lovit jumătate de continent

0
0
Publicat:

Republica Cehă, Polonia și Austria se tem că ce este mai rău ar putea să se întâmple, în timp ce mii de oameni sunt evacuați către zone mai înalte.

Europa Centrală este sub ape FOTO: X
Europa Centrală este sub ape FOTO: X

Bilanțul ploilor torențiale și al inundațiilor din Europa Centrală și de Est a crescut la cel puțin 16 morți, iar alte câteva persoane sunt date dispărute, în timp ce autoritățile au raportat decese în Republica Cehă, Polonia și Austria și au avertizat că ce este mai rău ar putea urma.

Numărul victimelor din Polonia a crescut la cinci după ce un chirurg care se întorcea de la serviciu s-a înecat în orașul Nysa din sud-vestul țării, unde spitalul a fost evacuat, iar pacienții salvați cu pluta. Alte patru persoane au murit în orașele Bielsko-Biała și Lądek-Zdrój din sud, au anunțat pompierii, potrivit theguardian.com.

În Austria, presa locală a anunțat că doi bărbați în vârstă de 70 și 80 de ani s-au înecat după ce au fost prinși de creșterea nivelului apei în casele lor din orașele Böheimkirchen și Sierndorf, ambele din landul Austria Inferioară, situat în nord-estul țării și grav afectat de inundații.

Șeful poliției cehe, Martin Vondrášek, a declarat la radioul local că o femeie s-a înecat într-un pârâu care s-a revărsat în apropiere de Bruntál, un oraș cu aproximativ 15 000 de locuitori din nord-estul țării, în timp ce alte șapte persoane sunt încă date dispărute.

Zeci de mii de oameni au fost evacuați din casele lor în Austria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia, deoarece furtuna Boris a provocat cele mai grave inundații înregistrate în regiune în ultimele peste două decenii. Acesta a fost descris de un primar român drept o „catastrofă de proporții epice”.

Apa a rupt baraje, a inundat străzi, a întrerupt electricitatea și, în unele locuri, a scufundat cartiere întregi. „Locuiesc aici de 16 ani și nu am mai văzut niciodată asemenea inundații”, a declarat o austriacă, Judith Dickson, pentru radioul public.

Șapte persoane au murit în România în weekend, precum și una în Polonia și un pompier în Austria. Se aștepta ca ploaia să se potolească luni în multe zone, însă, având în vedere că unele râuri nu vor atinge nivelul maxim de apă timp de câteva zile, mai multe orașe importante se pregăteau pentru inundații cu potențial dezastruos.

Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice provocate de om în cea mai mare parte a lumii, în special în Europa, în cea mai mare parte a Asiei, în centrul și estul Americii de Nord și în unele părți ale Americii de Sud, Africii și Australiei.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a declarat stare de urgență în zonele inundate și a anunțat un fond de ajutor de urgență de 1 miliard de zloți (200 de milioane de lire sterline), în timp ce omologul său din Ungaria, Viktor Orbán, și-a anulat toate angajamentele internaționale.

Ajutor financiar european

Tusk a declarat că este în contact cu liderii altor țări afectate și că aceștia vor solicita UE ajutor financiar. „Începând de astăzi, oricine este afectat de inundații - inundații, clădiri prăbușite, garaje inundate, mașini pierdute, pierderi legate de inundații - va putea solicita fonduri cu ușurință”, a declarat el.

Peste 2 600 de persoane au fost evacuate în Polonia în ultimele 24 de ore, potrivit ministrului apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Aflat în piața orașului Lądek-Zdrój din sud-vestul Poloniei, Szymon Krzysztan, în vârstă de 16 ani, a descris distrugerile ca fiind „inimaginabile... Este un oraș ca în apocalipsă... Este un oraș fantomă”.

Jerzy Adamczyk, în vârstă de 70 de ani, a spus că scena seamănă cu „Armaghedonul”. El a adăugat: „A smuls literalmente totul, pentru că nu avem niciun pod. În Ladek, toate podurile au dispărut. Suntem practic izolați de lume”.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a descris imaginile din zonele inundate din Austria, Republica Cehă, România și Polonia ca fiind „dramatice” și a declarat că Germania este „profund întristată de vestea morților și a persoanelor dispărute” și este pregătită să ajute.

Budapesta se pregătește de inundații grave

Capitala Ungariei, Budapesta, se pregătea de inundații grave pe măsură ce Dunărea creștea. Ministrul de interne, Sándor Pintér, a declarat că eforturile se concentrează pe menținerea fluviului și a afluenților săi în limitele malurilor și a precizat că până la 12 000 de soldați sunt în așteptare.

Capitala Slovaciei, Bratislava, a fost, de asemenea, în stare de alertă ridicată, în timp ce cei 600 000 de locuitori ai orașului Wrocław din Polonia au fost informați că nivelul apei ar putea să nu atingă nivelul maxim până miercuri. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că situația din țara sa „continuă să se agraveze”, în special în Austria Inferioară, care a fost declarată zonă calamitată.

Mai mult de 10 000 de lucrători umanitari au evacuat 1 100 de case din acest stat, a spus el. Guvernatorul Austriei Inferioare, Johanna Mikl-Leitner, a declarat că oamenii de acolo se confruntă cu „ore dificile și dramatice ... probabil cele mai dificile ore din viața lor”.

Municipalitatea Lilienfeld, cu aproximativ 25.000 de locuitori, a fost complet izolată de lumea exterioară, a anunțat presa locală. Până în prezent, 12 baraje au cedat și mii de gospodării au rămas fără electricitate și apă, au declarat autoritățile.

„Nu s-a terminat”, a adăugat Mikl-Leitner. „Situația rămâne critică. Rămâne dramatic”. Ea a spus că există un risc ridicat de rupere a altor baraje și că este încă prea devreme pentru a evalua amploarea pagubelor.

Prim-ministrul ceh, Petr Fiala, a îndemnat oamenii să „urmeze instrucțiunile primarilor și pompierilor”. Până duminică seara, a declarat el, serviciile de urgență s-au ocupat de 7 884 de incidente și 119 000 de gospodării au rămas fără curent electric.

Cel puțin 12 000 de persoane au fost evacuate din casele lor din întreaga țară, a spus Fiala, adăugând că, deși ploaia s-a oprit în zonele cele mai afectate, situația va deveni critică pentru alții, deoarece furtuna se deplasează spre vest și râurile continuă să crească.

„Zilele foarte dificile pentru mulți oameni, din păcate, continuă”, a declarat Fiala luni, cu 207 zone din întreaga țară care se confruntă cu condiții de inundații. Situația cea mai critică a fost în sudul Boemiei, a spus el, adăugând: „Vă rugăm să fiți atenți și responsabili”.

Râul Morava în creștere a scufundat peste noapte aproximativ 70% din orașul ceh Litovel, situat la 230 km est de capitala Praga, a declarat primarul acestuia pentru presa locală, închizând școlile și unitățile sanitare.

În al treilea cel mai mare oraș al țării, Ostrava, o centrală electrică care furniza căldură și apă caldă a fost nevoită să se oprească. Mii de persoane au fost evacuate din casele lor în Krnov și Český Těšín.

În Opava, până la 10 000 de persoane dintr-o populație de aproximativ 56 000 au fost rugate să se mute în zone mai înalte. „Nu există niciun motiv să așteptăm”, a declarat primarul Tomáš Navrátil la radioul public ceh, afirmând că situația este mai gravă decât în timpul inundațiilor devastatoare din 1997, cunoscute drept «inundațiile secolului».

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a declarat că în comparație cu cele mai grave inundații recente din 2013,cantitatea de apă a fost de aproape trei ori mai mare”.

Un locuitor al satulu Pechea, din regiunea sinistrată Galați, a declarat pentru Agence France-Presse: „Apa a intrat în casă, a distrus pereții, totul. A luat găinile, iepurii, totul. A luat cuptorul, mașina de spălat, frigiderul. Nu mi-a mai rămas nimic”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite