Video Inundații în România. Bilanțul deceselor a ajuns la șapte. Un elicopter Black Hawk transportă stâlpi de electricitate în Galați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Județele Galați, Vaslui, Iași și Timiș sunt cele mai afectate de inundațiile provocate de ciclonul Boris, au anunțat autoritățile luni dimineață, 16 septembrie 2024. De mai bine de 72 ore ploile fac prăpăd în România. Bilanțul deceselor a ajuns la șapte. Un elicopter Black Hawk este implicat în transportul a patru stâlpi de electricitate în județul Galați.

Inundații la Cudalbi Foto Alin Coșeru
Inundații la Cudalbi Foto Alin Coșeru

UPDATE ora 18.18: MAI, prin intermediul Inspectoratului General de Aviație, efectuează în prezent o operațiune în sprijinul oamenilor din județul Galați, puternic afectați de inundații. 

Un elicopter Black Hawk este implicat în transportul a patru stâlpi de electricitate, fiecare având o lungime de 12 metri. Cel mai greu dintre aceștia cântărește peste un sfert de tonă, ceea ce face intervenția extrem de dificilă și de importantă pentru restabilirea infrastructurii critice.

Având în vedere accesul dificil în zonele afectate, transportul aerian al stâlpilor reprezenta singura soluție viabilă pentru refacerea infrastructurii critice. Stâlpii sunt transportați pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, intervenția fiind esențială pentru reabilitarea rețelei electrice și restabilirea alimentării cu energie.

Aceasta este prima misiune de acest tip, în care elicopterele Black Hawk ale Inspectoratului General de Aviație al MAI sunt utilizate pentru transportul unor elemente esențiale de infrastructură. Autoritățile depun toate eforturile necesare pentru a sprijini comunitățile afectate și pentru a restabili serviciile esențiale cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul de presă al MAI. 

UPDATE ora 16,15

Suplimentări de forțe în Iași și Vaslui

Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Iași Și Vaslui au crescut capacitatea operațională, pentru a asigura un răspuns adecvat la eventualele situații de urgență. 

- „În județul Vaslui sunt mobilizați 380 de pompieri și următoarele mijloace tehnice: 5 autocamioane de intervenție, 3 bărci, 22 mașini de stingere, 2 microbuze, 1 șenilată, 14 motopompe transportabile, 6 motopompe remorcabile și 1 tabără mobilă”, au anunțat autoritățile.

În sprijinul ISU Vaslui au fost dislocate, duminică, o tabără mobilă de la ISU Harghita, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și o autospecială pentru salvarea persoanelor din medii ostile de la ISU Călărași.

De asemenea, în afară de resursele deje existente la nivelul județelor Iași și Vaslui, inspectorul general al IGSU a dispus suplimentarea resurselor din cele două județe cu efective și mijloace tehnice din județele limitrofe, neafectate de fenomenele meteo.

- în sprijinul ISU Vaslui au venit salvatori din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență din Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Neamț și Sibiu, care vor trimite 76 de pompieri, 6 autocamioane de intervenție, 12 autospeciale de primă intervenție și comandă, 1 microbuz, 6 motopompe remorcabile și 6 motopompe transportabile.

Știrea inițială

Sunt 21 de localități în care, în ultimele 24 de ore, a fost nevoie de intervenția salvatorilor. Aici au ajuns și primele ajutoare deblocate din rezerva de stat. 

Autoritățile au anunțat, luni, 16 septembrie 2024, că încă o persoană dispărută a fost găsită de către salvatori, însă aceasta este decedată. Bilanțul deceselor ajunge astfel la șapte. Persoana găsită decedată este din localitatea Grivița, din județul Galați.

Peste 6.700 de familii și persoane singure sunt sinistrate, iar pericolul puhoaielor nu a  trecut, meteorologii și hidrologii lansând avertizări în continuare.

În localitățile în care apele s-au retras, dezastrul lăsat în urmă îi dezarmează pe oameni. Între timp, Guvernul a aprobat un plafon de 100 milioane lei, bani din care să poată fi acordate primele ajutoare. S-au dislocat de asemenea, din rezervele statului, patru containere modulare care să servească drept localuri de școală în localitățile în care școlile au fost distruse de ape.

Fiecare familie/persoană singură sinistrată va primi câte 10.000 lei, suma dublându-se pentru acele familii care au piedut pe cineva drag în urma dezastrului din ultimele 72 de ore, a mai stabilit Guvernul luni, 16 septembrie 2024.  Din păcate, pentru cei mai mulți sumele nu vor fi nici pe departe suficiente pentru a-și reconstrui locuințele, în lipsa polițelor de asigurare. Nici 21% dintre proprietari și-au asigurat, în județul Galați, locuințele prin PAID, deși această asigurare este obligatorie, iar sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

La solicitarea prefecților din Galați și Vaslui, în aceste județe, care sunt puternic afectate de inundații, se va institui stare de alertă, astfel încât autoritățile să poate acționa rapid pentru refacerea infrastructurii.

Continuă și eforturile de îndepărtare a efectelor produse de puhoaie. Oamenii au început, în localitățile în care apele s-au retras, și acolo unde locuințele mai pot fi folosite, să scoată nămolul din case și să îndepărtețe aluviunile din curți. la acest efort participă toată lumea, un exemplu fiind arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, care a însoțit un transport cu mâncare caldă pentru sinistrați și salvatori, astfel ajungând și în bisericile afectate de inundații. 

Imagini înduioșătoare au fost surprinse și în Cudalbi, acolo unde copii de toate vârstele au venit să scoată mâlul din sălile de clasă și să recupereze ce se mai poate salva. 

Drama trăită de oamenii care și-au pierdut, în câteva ore, tot ce au agonisit în ani întregi nu vor putea fi șterse cu tot ajutorul pe care îl vor putea da autoritățile și voluntare. Dacă tinerii se vor mobiliza pentru a-și reface gospodăriile, efectul psihologic asupra vârstnicilor este cu siguranță mult mai puternic, spune un cunoscut medic.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite