CEDO are un nou președinte. Judecătorul care va conduce Curtea Europeană a Drepturilor Omului este sloven

0
Publicat:

Marko Bošnjak, judecătorul sloven de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a fost ales președinte al acestei instanței, potrivit The Slovenia Times. Magistratul îi va lua locul irlandezei Siofra O'Leary, care se afla la conducerea instanței de la 1 noiembrie 2022.

Marko Bošnjak. FOTO Bor Slana/STA
Marko Bošnjak. FOTO Bor Slana/STA

„În timpul mandatului meu, voi încerca să fac tot ce-mi stă în putință pentru a mă asigura că instanța își consolidează în continuare poziția de protector eficient al drepturilor omului în Europa, că este coerentă și puternică pe plan intern și convingătoare pe plan extern în ceea ce privește misiunea sa", a declarat Bošnjak.

Ales de colegii judecători ai Curții la 13 mai, Bošnjak va fi primul președinte al CEDO care provine din ceea ce se numește noile democrații din Europa Centrală și de Est sau din orice țară care a aderat la Consiliul Europei din 1963. El este, de asemenea, primul sloven care conduce o instanță internațională.

Marko Bošnjak va prelua funcția la 1 iulie.

„Nu există mici și mari în Europa” 

Judecătotul sloven a subliniat că această cea mai înaltă funcție din sistemul european de protecție a drepturilor omului implică și o mare responsabilitate.

„Această alegere este, de asemenea, o dovadă că nu există mici și mari în Europa și că până și cei din țările mai mici, cu o putere economică și politică relativ limitată, pot avea un impact semnificativ asupra cursului lucrurilor în Europa", a adăugat el.

Marko Bošnjak este judecător CEDO din 2016.

În 2021, el a fost ales președinte al primei secții a Curții în 2021, iar în 2022 a devenit unul dintre cei doi vicepreședinți ai Curții.

Anterior preluării atribuțiile de judecător la Strasbourg, a fost, printre altele, profesor de drept penal și avocat și partener la cabinetul de avocatură Čeferin, la care a lucrat și actualul șef al UEFA, Aleksander Čeferin.

Marko Bošnjak este și membru al comitetului de nominalizare la Thomson Reuters din 2019.

Judecătorii CEDO sunt aleși de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de pe o listă pe care fiecare țară nominalizează trei candidați. Aceștia primesc mandate de nouă ani, fără posibilitatea de a fi numiți din nou. Mandatul de nouă ani la CEDO al lui Marko Bošnjak se va încheia în luna mai a anului viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite