Ceasiv Iar, „poarta” de intrare şi ieşire din „iad” pentru soldaţii ucraineni care apără Bahmutul
0Aflat la doar 15 kilometri de Bahmut - Ucraina, orăşelul Ceasiv Iar joacă un rol logistic extrem de important în războiul de pe frontiera de est, arată un reportaj Agerpres. Militarii care intră în luptă trec mai întâi pe aici.
Și tot pe aici trec şi cei care au norocul să se întoarcă de pe front.
Prin acest orășel sunt evacuaţi răniţii din luptele urbane de la Bahmut, dar şi militarii care îşi pierd viaţa în lupta contra armatei ruse.
Ceasiv Iar este „poarta" de intrare şi ieşire din „iad" pentru soldaţii ucraineni angrenaţi în apărarea Bahmutului.
Orășelul transformat într-o mare unitate militară
Localitatea din estul Ucrainei a devenit o mare unitate militară. Blocurile în care stăteau cândva peste 16.000 de oameni s-au transformat în cămine de garnizoană, iar în parcări staționează acum tancuri, transportoare blindate sau alte maşini militare.
Din cele cel puţin patru căi de acces către localitatea Ceasiv Iar, doar una, care se află într-o stare deplorabilă, este sigură pentru maşinile militare ucrainene, pentru că este mai greu vizibilă şi, implicit, mai greu atacabilă de trupele ruse, aflate la mică distanţă.
Întreaga populaţie civilă a părăsit localitatea, iar spre şi dinspre oraş circulă acum doar maşinile armatei.
Noi trupe de soldaţi au fost aduse la sfârșitul acestei săptămâni în zonă, pentru a-i înlocui pe cei deja obosiţi după trei luni de luptă continuă.
„Nu avem de ales. Acasă am două fete mici”
Printre ei e şi Mihai, un militar ucrainean din Transcarpatia. Are 38 de ani şi a plecat de la peste 1.000 de kilometri distanţă de casă, din vestul Ucrainei, pentru a-şi apăra ţara.
„Sincer să vă spun îmi este frică, însă cu timpul înţelegem că nu are cine să facă asta în afară de noi. Nu avem de ales.()... Acasă am două fete mici, de nouă şi şapte ani. Vorbim doar prin mesaje, o dată la trei - patru zile. Uneori, o săptămână - două nu avem posibilitatea să comunicăm", a mărturisit soldatul, care urmează să ajungă în câteva zile la Bahmut, potrivit reportajului Agerpres realizat de Cristian Lupaşcu.