Cea mai mare tabără de romi din Paris, evacuată de poliţia franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romii din tabără şi-au pregătit lucrurile încă de marţi seara FOTO Le Parisien
Romii din tabără şi-au pregătit lucrurile încă de marţi seara FOTO Le Parisien

Tabăra Petite Ceinture din Paris era în curs de evacuare miercuri, de către poliţie, după ce aproximativ 300 de persoane, inclusiv numeroşi copii, s-au instalat în iunie în zona dintre Portes des Poissonniers şi Clignancourt, în arondimentul al XVIII-lea, relatează Le Parisien online.

Poliţiştii au sosit la faţa locului la ora locală 6.30 (7.30, ora României) şi au început operaţiunea o oră mai târziu.

Primele persoane evacuate au urcat într-un autobuz, cu lucrurile adunate în pungi de cumpărături şi valize pe role. Aproximativ zece autobuze aşteptau pe bulevardul Ney.

Romii şi cetăţenii român din tabără ştiau că evacuarea era iminentă şi şi-au pregătit lucrurile de marţi seara.

Evacuaţi la Ulis, Stains şi Gennevilliers

Aproximativ 150 dintre ei au părăsit tabăra înainte de miezul nopţii, împreună cu copii, şi se aflau în ploaie, pe saltele, în Paris.

Cei care sunt evacuaţi sunt conduşi către cămine la Ulis (Essonne), Gennevilliers (Hauts-de-Seine) şi Stains (Seine-Saint-Denis). Familii cu trei copii, şcolarizaţi în prezent în arondismentul al XVIII-lea, la Paris, vor fi cazate în Essonne.

La faţa locului, lucrători umanitari şi din cadrul unor asociaţii vegheau la buna desfăşurare a operaţiunii care avea loc în mod paşnic. Un executor judecătoresc şi prefectul poliţiei se aflau la faţa locului.

Asociaţia „Médecins de monde“ afirmă că regretă faptul că evacuarea are loc „fără o soluţie de cazare viabilă“.

Cei care au plecat în cursul nopţii de marţi spre miercuri făceau parte din asociaţia „Bâtisseurs de cabanes“, potrivit colectivului RomEurope. Ei au propus Primăriei Parisului o listă de terenuri care ar putea să găzduiască un viitor „sat“. Proiectul lor continuă, iar ei aşteaptă un răspuns.

Alţi locuitori ai mahalelei au plecat încă de la începutul săptămânii.

Începând din septembrie, locuitorii taberei au primit un răgaz, după ce proprietarul terenului, SNCF Réseau, a obţinut în justiţie eliberarea căilor ferate.

Serviciile Prefecturii de Poliţie a Parisului au numărat 135 de cabane în care trăiau familii în condiţii precare de igienă şi mijloace de încălzire rudimentare, alimentând temeri cu privire la izbucnirea unor incendii.

Locuitorii taberei au încercat să negocieze până în ultimul moment pentru a evita expulzarea. Luni, înaintea evacuării iminente, aproximativ 100 de romi şi români au organizat o manifestaţie.

Amnesty a cerut suspendarea expulzării

Pe de altă parte, Amnesty International (AI) a cerut marţi, fără succes, suspendarea expulzării celor aproximativ 400 de romi din tabără, relatează Reuters.

Asociaţia şi-a exprimat indignarea faţă de distrugerea taberei, în contextul în care „nicio soluţie adaptată de cazare“ nu a fost propusă locuitorilor, potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG).

Tabăra este instalată pe o cale ferată dezafectată şi este ascunsă de privirile trecătorilor.

Asociaţia „La voix des Roms“ a apreciat că o expulzare prezintă, în această perioadă rece, riscul „unei precarizări şi mai mari a familiilor care trăiesc pe acest teren“.

Într-un comunicat, Amnesty a cerut autorităţilor să „ia în calcul o amânare pe timpul iernii“ şi „să permită aplicarea unei soluţii viabile şi demne“.

„Un proiect de construcţii implicând locuitorii taberei, asociaţii şi arhitecţi este în curs de studiu. El le va oferi romilor o ieşire demnă din tabără, iar un acces la o locuinţă le va deschide uşa locuri de muncă“, sublinia ONG-ul.

Jumătate dintre cei aproximativ 20.000 de romi care trăiesc în Franţa locuiesc în Ile-de-France. În ianuarie, ziarul „Le Monde“ scria că în 2015 au avut loc 11.000 de expulzări.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite