Ce va face premierul britanic, dacă Scoţia îşi declară independenţa la referendumul din septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim ministrul David Cameron
Prim ministrul David Cameron

Şeful guvernului de la Londra nu are nicio intenţie de a demisiona dacă referendumul din septembrie va duce la separarea Scoţiei de Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, relatează agenţia Reuters citând declaraţiile făcute de David Cameron.

Scoţia va organiza la 18 septembrie un referendum pentru a hotărî dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii sau îşi va declara independeţa, fapt ce ar conduce automat şi la pierderea statutului de regiune din cadrul Uniunii Europene, conform avertizărilor transmise de Bruxelles.

În cadrul unei intervenţii pentru BBC Radio, David Cameron a fost întrebat dacă va demisiona în cazul unei eventuale dezmembrări a Regatului Unit, prin separarea Scoţiei. Prim-ministrul londonez a declarat că votul din septembrie nu are nicio legătură cu funcţia politică pe care o ocupă, afirmând că intenţionează să rămână premier până la alegerile din 2015.

 „Eu cred că în calitate de premier am făcut un lucru bun permiţând ca acest vot să aibă loc, însă votul va decide rămânerea Scoţiei în Regatul Unit sau desprinderea sa de Marea Britanie. Nu este vorba despre viitorul meu, este vorba despre cel al Scoţiei“, a afirmat premierul britanic pentru postul de radio BBC.

Toate cele trei principale partide din Marea Britanie fac campanie pentru menţinerea uniunii de 307 de ani a Scoţiei cu Anglia, însă cel mai probabil Cameron va fi găsit principalul vinovat dacă Scoţia va vota „Da“ la referendumul pe care Cameron l-a aprobat în 2012, în speranţa că acesta va eşua.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite