Ce spune șeful contraspionajului militar ucrainean despre schimbul de informații cu România

0
Publicat:

Șeful contraspionajului militar al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov, a recunoscut într-un interviu acordat pentru HotNews că partenerii din NATO, inclusiv România, furnizează informații care ajută țara sa în războiul cu Rusia.

Kirilo Budanov FOTO EPA-EFE
Kirilo Budanov FOTO EPA-EFE

„Vreau să spun că este vorba despre un schimb de informații, este un ajutor reciproc și, da, colaborăm cu toți partenerii noștri”, a declarat Budanov pentru jurnaliștii HotNews care l-au intervievat din biroul său de la Kiev.

În ceea ce privește România, șeful spionajului militar a spus că furnizează Kievului „mai multe informații utile, inclusiv despre ceea ce se întâmplă în bazinul Mării Negre”.

„Evident că nu pot să spun toate informațiile pe care le primim”, a subliniat el.

Întrebat dacă deține informații despre agenți pro-ruși care ar putea agita lucrurile în comunitățile etnice românești din zona Cernăuți sau din Republica Moldova și Transnistria, generalul Budanov a răspuns: „În zona Cernăuți nu avem nimic în acest sens, trebuie să spun asta ferm. Apoi este un fapt confirmat că Rusia are încercări de a-și menține influența în alte zone inclusiv în România și Moldova. Este un fapt care nu poate fi contestat. Cât de reușite sunt aceste încercări putem vedea cu toții că nu sunt reușite. Dar, da, aceste încercări există”.

Șeful contraspionajului militar ucrainean a avertizat totodată că regimul de la Moscova caută să destabilizeze Republica Moldova „cu ajutorul unor elemente pro-ruse”. „Aceste încercări au fost în trecut și au loc și acum”, dar „vedem că nu prea au efect”, a afirmat el.

Pe de altă parte, Kirilo Budanov și-a menținut declarația, făcută pentru prima dată în 2021, precum că Vladimir Putin este bolnav de cancer și a insinuat, la fel ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski, că liderul de la Kremlin s-ar putea să nu mai conducă la Moscova. „Am spus (în 2021, n. red.) că i-au mai rămas doi-trei ani de trăit. Din acest motiv nu e nimic nou în această declarație. (...) Există și întrebarea dacă acel Putin pe care noi îl cunoaștem mai este în viață. Noi avem informații, confirmate, că la ultimele evenimente la care ar fi participat Putin, în realitate ar fi fost niște persoane (dubluri, n. red.) care l-au înlocuit”, a susținut el.

În opinia lui Budanov, „boala” lui Putin nu ar avea nicio influență asupra războiului din Ucraina.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite