Ce pedeapsă riscă un fost diacon din Ucraina, care a deghizat bărbați în misionari pentru a-i scăpa de război

0
Publicat:

Un fost diacon din orașul-port ucrainean Odesa a fost reținut, pe baza acuzațiilor că ar fi luat mită pentru a ajuta bărbații să se sustragă de la recrutare. Metoda folosită a fost să îi deghizeze în misionari ai bisericii, astfel încât să ei poată părăsi țara.

Un fost diacon a a ajutat mai mulți bărbați ucraineni să scape de recrutarea în armată FOTO Freepik
Un fost diacon a a ajutat mai mulți bărbați ucraineni să scape de recrutarea în armată FOTO Freepik

Potrivit anchetatorilor, cel puțin șase persoane au evadat astfel în țări ale Uniunii Europene, notează The Guardian.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat, săptămâna trecută, că fostul diacon aparține bisericii ortodoxe ucrainene, una dintre cele două ramuri principale ale ortodoxiei din țară și, până de curând, legată de patriarhia Moscovei.

Diaconul riscă până la nouă ani de închisoare

Anchetatorii spun că fostul diacon – al cărui nume nu a fost făcut public – a facilitat cu succes evadarea a cel puțin șase persoane în mai multe țări ale UE.

„Suspectul a întocmit liste cu misionari care urmau să călătorească în străinătate în numele liderului eparhiei și al comunității religioase, cu scopul de a deveni preoți”, a transmis SBU.

Diaconul ar fi băgat în buzunar aproximativ 4.500 de dolari (3.600 de lire sterline) drept mită pentru a certifica faptul că plecarea bărbaților din țară era necesară pentru munca diecezei în Europa. SBU a confiscat computerele fostului diacon, telefoanele mobile, cartelele SIM și o sumă de dolari SUA în numerar. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la nouă ani de închisoare.

Cazul este cel mai recent dintr-o serie de scandaluri de corupție privind evaziunea în Ucraina. Luna trecută, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a demis fiecare șef regional de recrutare din țară, invocând corupția din sistem.

Certificate medicale, în valoare de zeci de mii de dolari

Săptămâna trecută, Procuratura Generală din Odesa a dezvăluit că zeci de bărbați au fost ajutați să se retragă de la recrutare chiar de către conducerea unei forțe regionale de poliție. Drept urmare, șeful comisiei medicale militare și doi secretari sunt cercetați pentru falsificarea a zeci de certificate medicale pentru a demonstra că persoanele în cauză ar fi fost inapte pentru serviciul militar. Fiecare certificat a costat între 7.000 și 10.000 de dolari.

În primele luni de război, pe măsură ce sute de mii de ucraineni s-au înscris pentru batalioane de voluntari și pentru a ajuta armata în alte moduri, nu a fost mare nevoie să se impună regulile de mobilizare.

La optsprezece luni de la începutul războiului, cu zeci de mii de victime și multe trupe pe front obosite și care au nevoie de rotație, armata a necesitat întăriri și a ajuns chiar să facă recrutări pe stradă.

Cetățenii ucraineni, de sex masculin, apți de recrutare, au dreptul să treacă granița numai dacă întrețin financiar trei sau mai mulți copii cu vârsta sub 18 ani, sunt tați singuri ai copiilor sub 18 ani, au copii sau sunt tutori ai copiilor cu dizabilități.

În mai multe orașe, canalele Telegram oferă persoanelor, dornice să evite recrutarea, informații despre locurile în care au fost depistați ofițerii de conscripție în acea zi. Mai multe videoclipuri, devenite virale, arată ofițeri care grupează bărbați în dube. Mulți proprietari de afaceri raportează că bărbații nu sunt dispuși să vină la muncă, speriați că ar putea fi recrutați dacă ies din casă.

Pentru cei cu bani, au existat o mulțime de oportunități de a-și cumpăra „calea de ieșire”. De obicei, prin achiziționarea unui certificat medical care oferă o scutire de serviciul militar și le permite să părăsească țara. Prețul a variat de la câteva sute de dolari la începutul războiului până la aproximativ 5.000 de dolari în Odesa, au declarat mai multe persoane pentru The Guardian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite