Ce înseamnă verbul „a macrona”, inventat de ucraineni pentru a descrie realitatea în care se află de la începutul invaziei ruse

0
0
Emmanuel Macron, nebărbierit şi în hanorac la Palatul Elysee FOTO Soazig De La Moissonnière via Daily Mail
Emmanuel Macron, nebărbierit şi în hanorac la Palatul Elysee FOTO Soazig De La Moissonnière via Daily Mail

Ucrainenii au inventat cuvinte noi pentru a descrie realitatea în care se află de la 24 februarie, când Rusia le-a invadat ţara, iar unul dintre aceste cuvinte legate de război este verbul „a macrona”, după numele preşedintelui francez în exerciţiu Emmanuel Macron, care înseamnă „a se arăta foarte îngrijorat de o situaţie, dar a nu face nimic”, relatează Le Parisien, citat de BFMTV.

Într-un lexic nou despre război, publicat pe Telegram, apare verbul „macronete” („a macrona”).

Pentru a înlătura orice dubii cu privire la acest neologism, în definiţe este menţionat Emmanuel Macron, „de care nu ne amintim printr-un ajutor real, ci prin fotografii în care apare îngrijorat la Palatul Élysée”.

Aceasta este o trimitere directă la poze publicate pe Instagram de către fotografa oficială a Palatului Élysée, Soazig de la Moissonnière, în care Macron apare nebărbierit şi purtând un hanorac, în stilul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest nou verb este tot mai popular în Ucraina.

Expresia „nu mai macrona” este pe cale să intre în limbajul curent, potrivit cotidianului parizian.

Discuţiile telefonice între Macron şi Putin, văzute cu ochi răi

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Emmanuel Macron şi-a multiplicat discuţii la telefon cu omologul său rus Vladmir Putin.

Aceste discuţii nu au condus, până în prezent, la vreun rezultat tangibil. La fel ca o întâlnire, la Moscova, între cei doi, cu două săptămâni înainte de invazie.

Această menţinere a dialogului lui Macron cu Putin îi irită pe unii ucraineni.

Un jurnalist de la Kyiv Independent, Illia Ponomarenko, a postat pe Twiter, în mai multe rânduri, comentarii despre atitudinea preşedintelui francez, care au fost partajate abundent de fiecare dată.

„Cred că Macron ar trebui să nu-l mai sune pe Putin. Lui Putin îi place să fie implorat în mod umil. Una peste alta, aceste tentatve de a-l face să devină o fiinţă umană par incredibil de patetice, dacă n-ar fi ridicole”, scria jurmnalistul la 18 martie într-un tweet repostat de 7.000 de ori.

Pe teren, mărturii culese de „Le Parisien” ilustrează de asemenea o neîncredere în Guvernul francez.

„Voi nu ne ajutaţi! Îl detest pe Macron!”, a declarat cotidianului francez un membru al forţelor ucrainene de apărare teritorială.

Mulţi consideră livrărle franceze de armament foarte reticente.

În schimb, vzita-surpriză a premierului britanic Boris Johnson la Kiev, sâmbătă, este percepută drept un gest simbolic de către mulţi ucraineni.

„Vizita-surpriză a lui Boris Johnson la Kiev este o faptă puternică şi simbolică”, a salutat pe Twitter Illia Ponomarenko.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite