Ce este „Compania Aleasă”, gruparea de veterani americani care luptă acum în Ucraina

0
Publicat:

Un grup de soldați străini, în special americani, conduși de un veteran din Irak și Afganistan, a devenit tot mai vizibil în luptele grele de pe frontul războiului din Ucraina. Gruparea s-ar fi rupt din Legiunea Internațională de voluntari și acționează acum independent.

Compania Aleasă / Chosen, în timpul unei ofensive asupra unor tranșee rusești
Compania Aleasă / Chosen, în timpul unei ofensive asupra unor tranșee rusești

Ryan O'Leary, care se descrie ca fiind comandantul „Companiei Alese/ Companiei Chosen” și veteran din Irak și Afganistan, a postat recent pe rețelele de socializare: „Chosen caută veterani ucraineni care vorbesc limba engleză și sunt pregătiți să se alăture unei unități de asalt tactic. Dacă aveți rude, prieteni sau chiar dvs. vorbiți engleza și doriți să livrați bătălia rușilor zi și noapte, contactați-ne, cereți un transfer astăzi”.

Conform informațiilor neconfirmate independent, „Compania Aleasă” ar fi o formațiune separată de Legiunea Internațională. Aceasta din urmă a fost înființată în primele luni ale războiului din Ucraina, în urma unui apel al președintelui Vladimir Zelenski pentru ca voluntari din toate națiunile să se alăture luptei împotriva invaziei lui Putin în Ucraina.

Recent, implicarea „Companiei Chosen” în bătăliile din Ucraina a devenit mult mai evidentă. Asta datorită unor imagini video dramatice, care arată cum veteranii americani desfășoară o ofensivă puternică asupra unor tranșee rusești. 

De unde vine numele „Companiei Alese / Compania Chosen”

Numele „Companiei Alese” este preluat din denumirile de companii folosite de Regimentul 503 Infanterie din cadrul armatei americane, ceea ce-i determină pe unii analiști să considere că veteranii provin chiar din aceste unități. 

Cel mai recent, „Compania Aleasă” din cadrul Regimentului 503 Infanterie american a fost mobilizată de armata SUA în Italia, la câteva luni după atacurile teroriste de la 11 septembrie.  

Companiile din Brigada 503 Regiment Infanterie erau denumite astfel: 

Compania A - Compania Abilă

Compania B - Compania Bătălie

Compania C - Compania Aleasă („Chosen” în engleză)

Compania D - Compania Destinată

Compania H - Compania Câine de Vânătoare („Hound” în engleză)

Veterani americani căzuți în războiul din Ucraina

În mod tragic, doi veterani americani, Andrew Webber și Lance Lawrence, care serveau în cadrul Companiei Alese, au fost uciși într-un atac cu drone rusești în iulie 2023, scrie Military.com.

La 29 iulie 2023, conflictul din estul Ucrainei a luat o turnură tragică pentru doi veterani americani, Lance Lawrence și Andrew "Dubs" Webber, care au fost uciși într-un atac cu drone în timp ce luptau împotriva forțelor rusești ca parte a Companiei Chosen, un grup de voluntari format din veterani militari. Decesele lor au marcat o etapă sinistră într-un conflict în care un flux constant de veterani americani s-a îndreptat spre Ucraina pentru a lupta, a oferi instruire și a ajuta forțele care resping trupele rusești.

Lance Lawrence, un veteran al pușcașilor marini, și Andrew Webber, un fost ofițer al armatei, se aflau în mijlocul luptelor brutale care au caracterizat ofensiva ucraineană de recucerire a teritoriului cucerit de forțele rusești de la începutul conflictului, în februarie 2022. În ciuda previziunilor timpurii privind o cucerire iminentă de către trupele rusești, forțele ajutate de voluntari precum Lawrence și Webber au reușit să respingă invadatorii.

Lawrence, un fost mitralior din Corpul pușcașilor marini, se întorsese recent la luptă după ce fusese spitalizat din cauza unui glonț ricoșat care l-a lovit la încheietura mâinii. Cunoscut pentru determinarea sa de nezdruncinat, zâmbetul său contagios și natura sa plină de compasiune, Lawrence își câștigase reputația de expert în armament și de înarmat. Familia sa a dat publicității o declarație în care se spune că "era o persoană cu picioarele pe pământ, care dădea o mână de ajutor oricui avea nevoie".

Andrew Webber, ținut minte de camarazii săi ca fiind un soldat dedicat și curajos, și-a pierdut și el viața în aceeași operațiune în care a murit Lawrence. Cei doi veterani au făcut parte dintr-un grup mai mare de aproape 20 de veterani americani care au fost uciși luptând pentru Ucraina, un total care a crescut constant pe măsură ce conflictul a dispărut în mare parte de la știrile de noapte.

Călătoria soldaților americani spre Ucraina

Lawrence s-a înrolat în Corpul pușcașilor marini în august 2013 și a servit ca mitralior. După ce a părăsit Corpul pușcașilor marini în 2016, a lucrat ca antreprenor înainte de a decide să se îndrepte spre Ucraina în februarie 2023. El a intrat în legătură cu Protect A Volunteer, o organizație axată pe Ucraina care pune în legătură soldați voluntari cu donatori, și a primit uniforme. Rachel Jamison, avocat și director al organizației, a remarcat că cererea umilă a lui Lawrence de a primi uniforme a vorbit mult despre caracterul său. "Doar cineva care a vrut să fie acolo și a vrut să facă bine și nu a cerut nimic de la nimeni", a spus ea.

În mod similar, Webber avea un puternic simț al datoriei și al angajamentului care l-a determinat să se alăture forțelor de voluntari din Ucraina. Dedicarea și abilitățile sale de lider au fost evidente atât pentru camarazii săi, cât și pentru superiorii săi.

Un alt voluntar american, Nick Maimer, fost membru în Beretele Verzi ale armatei americane care s-a alăturat conflictului în 2022, și-a pierdut viața în mai 2023 la Bakhmut. Imagini cu rămășițele sale, înregistrate de mercenarii Grupului Wagner, au fost distribuite online într-un videoclip în care apare și fostul șef Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit într-un accident de avion la 23 august.

Departamentul de Stat confirmă moartea veteranilor americani în Ucraina

În iulie 2023, lumea urmărea reacția Rusiei la o rebeliune eșuată cu o lună înainte, lansată de Evgheni Prigojin și grupul său de mercenari Wagner împotriva Kremlinului. Pentru Compania Chosen, luna iulie a fost un sezon plin de lupte.

O înregistrare video postată pe Twitter de Ryan O'Leary, un veteran al războiului global împotriva terorismului declarat de administrațiile George Bush și Tony Blair după atacurile de la 11 septembrie, arată cum unitatea a intrat în luptă cu doar trei zile înainte ca Lawrence și Webber să fie uciși.

Departamentul de Stat a confirmat moartea a doi cetățeni americani anonimi la 29 iulie 2023, în urma unui „atac cu dronă în Ucraina”. Membrii Companiei Chosen nu au intrat în detalii despre bătălie, fie invocând securitatea operațională, fie pentru că nu au fost acolo.

În timp ce omagiile s-au revărsat pe rețelele de socializare, prietenii și camarazii și-au amintit de cei doi veterani ca de niște eroi care au dat totul în lupta pentru libertate. Plomo, un fost pușcaș marin columbian și prieten al lui Lawrence, a împărtășit mesajele criptate schimbate cu Lawrence după rănirea sa cu schije, exprimându-și dragostea și grija pentru prietenul său. „Te rog să fii în siguranță, frate. Te iubesc cu adevărat. Nu vreau să te [pierd]”, a scris Plomo. Lawrence a răspuns: „Voi fi în siguranță, omule, și te iubesc și eu, frate”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite