Recruții ucraineni instruiți de NATO, copleșiți de atacurile rușilor din nordul frontului: „Nu e totul cum citiți la știri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele ucrainene instruite de NATO sunt demoralizate și se consideră inadecvate, în timp ce forțele rusești mai bine echipate câștigă teren, conform celor mai recente informații de pe segmentul de nord al frontului din Ucraina.

Mulți recruți ucraineni sunt instruiți de NATO, însă pe perioade scurte. FOTO Shutterstock
Mulți recruți ucraineni sunt instruiți de NATO, însă pe perioade scurte. FOTO Shutterstock

Pe sectorul nordic al liniei frontului ucrainean, trupele din Brigada 32 Mecanizată Separată se confruntă cu provocări imense în fața soldaților bine echipați ai Rusiei. Recruții, care au primit doar trei săptămâni de pregătire de bază în cadrul NATO înainte de desfășurare, se confruntă, pe lângă atacurile puternice ale forțelor Rusiei, cu sentimente de demoralizare și inadecvare, scrie BusinessInsider.

Un reportaj recent al publicației „Kiev Independent” oferă o perspectivă din interior asupra realității de la sol a conflictului. Igor Kossov, corespondent al publicației ucrainene, a realizat interviuri cu soldați din Brigada 32 staționată la aproximativ o oră la est de Harkov. Această brigadă se află în prima linie a frontului lung de 600 de mile, care a fost martora avansurilor Rusiei din ultima lună.

Brigada 32 este formată din mulți soldați care au fost civili înainte de înființarea unității, în ianuarie 2023. Acești recruți au urmat doar trei săptămâni de pregătire la o bază NATO în Germania înainte de a fi desfășurați în sectorul nordic. Relatările lor directe reflectă un sentiment din ce în ce mai mare de copleșire și de nepregătire în fața ofensivei feroce a Rusiei.

„Să sfârșești fără o mână sau un picior, sau pur și simplu mort? Care este scopul?”

„Nu este totul așa cum citești în informările zilnice și la știri”, a declarat Volodimir, un sergent de infanterie intervievat de „Kiev Independent”. „O faptă eroică - să sari din acel subsol și să tragi fără țintă în direcția lor generală, apoi să sfârșești fără o mână sau un picior, sau pur și simplu mort? Care este scopul?”, se întreabă retoric sergentul. 

Sentimentul exprimat de Volodimir este împărtășit de mulți alții din Brigada 32. Recruții au explicat că cele trei săptămâni de pregătire NATO nu i-au pregătit în mod adecvat pentru realitățile dure de pe teren. Igor, un fost avocat care s-a alăturat brigăzii, a subliniat că infanteriștii NATO au încrederea că sunt bine susținuți, spre deosebire de situația lor actuală.

În timp ce aceste trupe se luptă cu sentimentele lor de inadecvare, situația de pe teren rămâne gravă. Ucraina s-a concentrat în mare parte pe contraofensiva din sud, lăsând soldații de-a lungul sectorului nordic lipsiți de resurse esențiale. Muniția, vehiculele și alte echipamente sunt în lipsă, ceea ce le împiedică capacitatea de a combate eficient forțele mai bine echipate ale Rusiei.

Forțele rusești și-au concentrat eforturile pe axa Kupiansk de pe linia frontului de nord, adunând peste 100.000 de soldați, după cum au raportat autoritățile de la Kiev.

Scopul Rusiei: să distragă atenția de la frontul din Sud

Analiștii sugerează că obiectivul strategic al Rusiei este de a distrage atenția Ucrainei de la contraofensiva sa de succes din sud către sectorul nordic, mai vulnerabil.

Serviciile de informații militare britanice indică faptul că această tactică de diversiune are probabil ca scop subminarea eforturilor generale ale Ucrainei.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat: „Forțele rusești caută probabil să distragă atenția Ucrainei de la contraofensiva sa”. Câștigurile modeste obținute de Rusia în apropiere de Kupiansk de la inițierea contraofensivei ucrainene în iunie sunt considerate o potențială pârghie pe care Rusia urmărește să o exploateze în continuare prin alocarea de resurse continue pentru această axă.

Pe măsură ce conflictul continuă, provocările cu care se confruntă recruții ucraineni de pe linia frontului de nord evidențiază complexitatea războiului și impactul instruirii insuficientă și resurselor limitate.

Poveștile soldaților subliniază importanța parteneriatelor internaționale, a pregătirii eficiente și a planificării strategice pentru a asigura siguranța și succesul personalului militar pe teren. 

Cât de gravă este situația pe frontul din Sudul Ucrainei

Forțele ucrainene au reușit în ultimele zile să pătrundă în linia inițială de apărare rusă, alimentând speranțe cu privire la campania lor de contraofensivă în curs de desfășurare. În timp ce trupele ucrainene se îndreaptă spre Marea Azov cu intenția de a întrerupe liniile de aprovizionare rusești, rușii au atacat iar infrastructura portuară de la Dunăre, din Odesa.

Totuși, avansurile ucrainenilor pot schimba semnificativ dinamica războiului. John Herbst, directorul principal al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic, și-a exprimat optimismul tot mai mare cu privire la această situație. „Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt în creștere”, a declarat el, citat de publicația americană „The Hill” subliniind că străpungerea cu succes a liniei defensive inițiale ar putea deschide calea pentru realizări mai semnificative în zilele următoare.

Herbst subliniază, de asemenea, importanța creșterii livrărilor de arme din partea Occidentului pentru a consolida și mai mult capacitățile ofensive ale Ucrainei.

Contraofensiva Ucrainei a încetinit, dar are rezultate

Ucraina s-a confruntat cu critici pentru ritmul contraofensivei sale, în special în contrast cu operațiunile sale rapide de anul trecut. Cu toate acestea, oficialii ucraineni subliniază că au recuperat mai mult teritoriu decât a câștigat Rusia în ofensiva sa din acest an. Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a răspuns criticilor afirmând că Ucraina "avansează" și că a eliberat suprafețe substanțiale de teren, navigând chiar și prin câmpuri minate fără acoperire aeriană.

Recenta cucerire a satului Robotyne din sud-estul regiunii Zaporojie a marcat un progres semnificativ pentru forțele ucrainene, permițându-le să avanseze tot mai adânc în teritoriul ocupat de Rusia. Pe măsură ce avansul continuă, trupele ucrainene țintesc orașele Verbove și Novoprokopivka. Succesul în aceste campanii ar putea deschide calea spre Tokmak, un centru regional de importanță strategică.

Posibila cucerire a Tokmak ar putea permite Ucrainei să obțină noi câștiguri și să avanseze spre Melitopol, în apropiere de Marea Azov. Cu toate acestea, rămân provocări, deoarece imaginile din satelit dezvăluie apărări substanțiale care fortifică orașul.

În ciuda obstacolelor, Andri Kovaliov, purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a raportat progrese spre Novoprokopivka și a subliniat presiunea exercitată asupra apărării rusești.

Bloggerii militari ruși recunosc progresele din partea Ucrainei, dar evidențiază dificultățile de a străpunge mai mult liniile rusești. 

Apărarea Surovikin și modelul „dinți de dragon”

Acum, analiștii subliniază importanța străpungerii primei linii de apărare „Surovikin”, numită după generalul rus Serghei Surovikin. Această strategie de apărare implică trei straturi de tranșee, mine și obstacole antitanc dispuse după un model numit „dinți de dragon”.

Tomasz Blusiewicz, cercetător la Hoover Institution, remarcă faptul că străpungerea liniei inițiale este semnificativă și, în general, face ca liniile următoare să fie mai ușor de parcurs. Cu toate acestea, cheia constă în menținerea unui număr suficient de oameni și resurse pentru a contracara eventualele contraatacuri rusești.

În timp ce progresele Ucrainei impresionează experții, aceștia nu anticipează un progres major imediat. În schimb, accentul se mută pe presarea forțelor rusești, forțându-le să treacă în defensivă și erodând moralul. Blusiewicz subliniază că o armată demoralizată este mai dificil de mobilizat pentru contraatacuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite