Ce baze militare din Rusia ar putea ținti ucrainenii cu rachetele ATACMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiștii de la centrul de reflecție Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au publicat o hartă cu bazele militare rusești care se află în raza de acțiune a unei versiuni a rachetelor tactice ATAMCS furnizate de SUA Ucrainei, dar pe care aceasta nu are permisiunea de a le utiliza împotriva unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei.

image

În raportul lor de evaluare din 22 iunie privind evoluția războiului, analiștii ISW au estimat că în prezent Ucraina ar avea posibilitatea de a ținti circa 16% din așa-numitul sanctuar terestru al Rusiei cu rachetele oferite de SUA, însă ar putea folosi eventual doar HIMARS, care au o rază maximă de 77 de kilometri.

Forțele ucrainene au folosit prima dată aceste rachete într-un atac efectuat asupra a două baze militare din Ucraina, avariind un număr mare de elicoptere. Acestea au mai fost folosite și împotriva unor obiective din teritoriile ucrainene pe care Rusia le consideră ale sale, precum Peninsula Crimeea, anexată în 2014.

În aprilie, consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan anunța că administrația lui Joe Biden a autorizat trimiterea unui „număr substanțial de rachete ATACMS” încă din februarie, ca parte a unui pachet militar în valoare de 300 de milioane de dolari. Totuși, SUA restricționa utilizarea acestor arme la ținte militare rusești de pe teritoriul suveran al Ucrainei.

Potrivit hărții întocmite de analiștii ISW, Ucraina ar putea ținti infrastructură militară rusească din regiunile Briansk, Kursk și Belgorod, ceea ce ar însemna eliminarea a maximum 16% din sanctuarul terestru al Rusiei. Doar că nu este pe deplin clar dacă forțele ucrainene au efectiv această permisiune.

Politica SUA interzice Ucrainei să lovească ținte militare rusești cu excepția cazului în care acestea sunt angajate într-un asalt activ sau pregătesc un atac, au notat analiștii ISW, citând presa americană.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului Charlie Dietz a declarat recent pentru Washington Post că SUA permit Ucrainei să tragă cu HIMARS echipate cu GMLRS (sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă) acolo unde forțele rusești atacă și că regulile de angajare pentru armele furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei „nu se referă la geografie sau la o anumită rază”. Consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan făcea o declarație similară la 17 iunie.

„Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace Ucraina de pe teritoriul său, este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forțelor care o lovesc de peste graniță”, sublinia el.

Or, remarcă ISW, în evaluarea citată, aceste restricții impuse de SUA sunt de așa natură că probabil „silesc conducerea ucraineană să examineze cu mare grijă dacă o anumită țintă îndeplinește cerințele”.

Prin această politică de interdicție, mai cu seamă cea prin care forțele ucrainene nu pot trage cu rachetele ATACMS, SUA continuă să păstreze cea mai mare parte a refugiului în care infrastructura militară rusă e în siguranță, și anume 84%. Astfel, nicio bază militară importată nu este în raza rachetelor HIMARS, în schimb multe ar fi în raza ATACMS, în varianta de 170 de kilometri.

Este vorba de baze militare din regiunile Voronej și Rostov.

„Occidentul își menține capacitatea de a perturba în mod substanțial operațiunile rusești la scară largă, permițând Ucrainei să utilizeze arme furnizate de Occident pentru a lovi zonele operaționale din spate ale Rusiei, precum și zone în profunzimea teritoriului rus”, au scris analiștii ISW în raportul lor din 22 iunie privind evoluția războiului.

image

Totodată, analiștii apreciat că apărarea aeriană rusă ar diminua eficacitatea avioanelor de luptă F-16 pe care urmează să le primească Ucraina dacă SUA mențin interdicția privind rachetele ATACMS, întrucât piloții ucraineni ar fi nevoiți să opereze într-un spațiu aerian periculos.

„Apărarea aeriană rusă va putea acoperi până la 64% din spațiul aerian al Ucrainei dacă Rusia va desfășura lansatoare de apărare aeriană S-400 în Rusia, în afara razei de acțiune a HIMARS înarmate cu rachete GMLRS”, au scris analiștii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite