Cazul Skripal. Cresc tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Salisbury în care locuia Seghei Skripal, fost dublu agent rus Foto: EPA/EFE
Casa din Salisbury în care locuia Seghei Skripal, fost dublu agent rus Foto: EPA/EFE

Moscova a transmis Marii Britanii că trebuie să reducă „puţin peste 50“ de posturi de diplomaţi şi personal tehnic din reprezentanţele sale diplomatice din Rusia, în contextul adâncirii disputei generate de otrăvirea cu o substanţă neurotoxică a fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Anglia. Anunţul a fost făcut sâmbătă Ministerul rus al Afacerilor Externe, notează Reuters.

Totodată, Moscova a cerut o explicaţie oficială cu privire la percheziţionarea unui avion de pasageri rus derulată joi la Londra şi a afirmat că şi-ar putea rezerva dreptul de a lua măsuri similare în privinţa avioanelor companiilor britanice în Rusia.

Anunţurile făcute sâmbătă de Moscova vin în contextul în care otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale Iulia, pusă de Marea Britanie pe seama Rusiei, a determinat un răspuns coordonat din partea Statelor Unite şi a mai multor ţări europene, precum şi din partea Canadei şi Australiei. Astfel, peste 100 de diplomaţi ruşi din diverse state au fost expulzaţi, 23 fiind daţi afară din Marea Britanie. 

Rusia, care a negat orice implicare cazul Skripal, luase deja măsuri de răspuns împotriva Marii Britanii, expulzând 23 de diplomaţi ai acestei ţări. 

Dar vineri, Ministerul rus al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow şi i-a spus că Londra are o lună la dispoziţie pentru a-şi reduce şi mai mult contingentul diplomatic din Rusia, astfel încât să ajungă la acelaşi nivel cu cel al misiunii ruse din Marea Britanie. 

De cealaltă parte, o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic de Externe a catalogat decizia Rusiei drept regretabilă. Însă nu a precizat câţi angajaţi ai reprezentanţelor diplomatice britanice din Rusia vor fi afectaţi. În acest timp, Ambasada Marii Britanii de la Moscova a spus că nu îşi face public numărul de funcţionari.

Numai că purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat pentru Reuters că solicitarea formulată de Moscova înseamnă că Marea Britanie trebuie să reducă „puţin peste 50“ de posturi de diplomaţi şi personal tehnic din reprezentanţele sale diplomatice din Rusia, în plus faţă de cei 23 de diplomaţi britanici expulzaţi deja.

„Am cerut paritate. Marea Britanie are cu 50 de diplomaţi mai mult decât Rusia“, a spus, sâmbătă, Zaharova.

Pe de altă parte, Ministerul britanic de Externe a afirmat că ia în considerare să permită, în termenii accesului consular, vizitarea Iuliei Skripal, care se află în proces de recuperare la spital.

„Luăm în considerare solicitările pentru acces consular, în acord cu obligaţiile noastre asumate prin legile internaţionale şi naţionale, inclusiv drepturile şi dorinţele Iuliei Skripal“, a spus o purtătoare de cuvânt a MAE britanic.

Ambasada Rusiei la Londra a precizat vineri într-o postare pe Twitter că „insistă asupra dreptului de a o vedea“ pe Iulia Skripal, cetăţean rus.

Starea de sănătate a Iuliei Skripal, otrăvită la Salisbury pe data de 4 martie, împreună cu tatăl său, fostul dublu agent rus Serghei Skripal, s-a îmbunătăţit. Spitalul din Salisbury unde se află internată a precizat că ea „nu mai este în stare critică“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite