Cât de neutră este în realitate Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi parlamentari moldoveni au cerut Curţii Constituţionale de la Chişinău să analizeze dacă statutul de neutralitate al ţării este anulat de prezenţa forţelor Federaţiei Ruse în Transnistria

Deputaţii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega şi Corina Fusu au depus, la sfârşitul săptămânii trecute, o sesizare privind interpretarea art. 11 din Constituţie, privind neutralitatea Republicii Moldova şi prezenţa trupelor străine pe teritoriul ţării, informează Unimedia. Autorii solicită în mod expres interpretarea următoarelor aspecte: 

  • sunt aplicabile prevederile art. 11 din Constituţie, având în vedere că deja la momentul adoptării şi intrării în vigoare a Constituţiei pe teritoriul Republicii Moldova erau dislocate trupe militare ale altui stat, fiind astfel ab initio lovite de nulitate aceste prevederi?
  • având în vedere raţiunile de existenţă a statului Republica Moldova, este admisă derogarea de la principiul neutralităţii permanente consfinţite în art. 11 din Constituţie în cazul în care perpetuarea neutralităţii ar putea duce la dezmembrarea sau chiar dispariţia statului? 
  • dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare ale unor grupuri de state sau sub mandat internaţional contravine prevederilor art. 11 din Constituţie?

Curtea Consituţională decisese să examineze, luni, solicitarea deputaţilor liberali, dar la cererea preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a amânat analizarea cererii aleşilor liberali.

Liderul de la Chişinău a evidenţiat aspectul politico-juridic extrem de important al statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi a cerut analizarea suplimentară a acestei probleme.

În context, Timofti a subliniat necesitatea concentrării eforturilor pentru examinarea prioritară a Adresării Comisiei Electorale Centrale privind validarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Preşedintele ţării a evidenţiat că acum este prioritar ca alegerile să fie validate, pentru ca să fie posibilă constituirea Parlamentului şi învestirea noului Guvern.

Merkel: Rusia, sursă de dificultăţi pentru Moldova

Într-un interviu acordat cotidianului conservator „Die Welt“, cancelarul german Angela Merkel, declară că politica dusă de Moscova antrenează dificultăţi pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, ţări aflate în vecinătatea Uniunii Europene. „Cu Moldova, Georgia şi Ucraina avem trei ţări din vecinătatea noastră, la est, care au semnat în mod suveran un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Rusia cauzează dificultăţi acestor trei ţări“, a subliniat Merkel. „Vedem, în plus, că Moscova încearcă să menţină sub dependenţa economică şi politică anumite ţări din vestul Balcanilor“, a adăugat cancelarul german.

Birou NATO, la Chişinau

Alianţa Nord-Atlantică îşi va deschide anul viitor, la solicitarea Republicii Moldova, un oficiu de legătură la Chişinău, care va constitui un canal de comunicare directă dintre autorităţile statului nostru şi NATO. Anunţul a fost făcut de către ambasadorul Moldovei la NATO, Mihai Gribincea, în cadrul unei emisiuni radiofonice, transmite IPN. 

„Oficiul va permite Alianţei să se informeze din prima sursă despre evenimentele din Moldova. În plus, prezenţa unui Oficiu de legătură al NATO la Chişinău va facilita identificarea domeniilor în care Moldova necesită asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate, va ajuta la implementarea cu succes a proiectelor în curs de desfăşurare”, a adăugat Gribincea. În cadrul aceleiaşi emisiuni, Mihai Gribincea a subliniat că statutul de neutralitate al Moldovei nu trebuie privit ca un obstacol în calea cooperării cu NATO, dând drept exemplu cooperarea Austriei, Elveţiei, Finlandei şi Irlandei cu Alianţa. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite