Video Cât de mult a fost avariat scutul antiradiații de la Cernobîl în atacurile cu drone. Reparațiile ar putea dura ani de zile, avertizează experții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scutul antiradiații de la Cernobîl a fost construit pentru rezista timp de un secol. Războiul a fost, însă, un scenariu pe care inginerii săi nu l-au imaginat niciodată.

O dronă rusească a lovit sarcofagul care protejează reactorul nuclear FOTO Profimedia
O dronă rusească a lovit sarcofagul care protejează reactorul nuclear FOTO Profimedia

Eric Schmieman a lucrat timp de 15 ani la construirea scutului de protecție uriaș pentru un reactor avariat de la Cernobîl, care să protejeze lumea de un alt dezastru nuclear.

Învelișul de oțel cântărește aproape 40. 000 de tone. Mai mult de 45 de țări și organizații au cheltuit aproape 1,7 miliarde de dolari pentru construirea sa.

„Am făcut o mulțime de analize de siguranță, luând în considerare o mulțime de lucruri rele care s-ar putea întâmpla. Am luat în considerare cutremurele, tornadele, vânturile puternice, căderile de zăpadă de 100 de ani, tot felul de lucruri. Nu am luat în considerare actele de război”, a declarat Schmieman, în vârstă de 78 de ani, un inginer civil pensionat din statul Washington, care a fost consilier tehnic principal în cadrul proiectului. 

La 14 februarie 2025, o dronă cu un focos puternic exploziv a făcut o gaură în carcasa de oțel. Oficialii ucraineni au declarat că rușii au țintit în mod deliberat structura cu o dronă Shahed 136. Kremlinul a negat responsabilitatea.

În timp ce incendiul inițial a fost stins rapid, o membrană impermeabilă din interiorul izolației arcului a ars și a ars timp de aproape trei săptămâni, a declarat Artem Siryi, șeful departamentului de operațiuni pentru structură.

Lucrătorii de urgență în echipamente de alpinism au trebuit să facă găuri în stratul exterior al scutului, pentru a pulveriza apă în interiorul unei structuri proiectate să rămână uscată pentru a preveni coroziunea, au declarat oficialii ucraineni și experții internaționali.

Pe 7 martie 2025, Ucraina a declarat incendiul oficial stins. Până la acel moment, însă, aproximativ jumătate din secțiunea nordică a scutului fusese deteriorată, au declarat oficialii ucraineni.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat, la 13 martie 2025, că incendiile și arderile au provocat „daune extinse, inclusiv în partea de nord și, într-o mai mică măsură, în partea de sud a acoperișului”.  

Nivelurile de radiații din afara Cernobîlului sunt încă normale, spun I.A.E.A. și autoritățile ucrainene de reglementare nucleară. Nu este clar, însă, cum va fi reparat scutul, cât va costa și cât timp va dura.

Reparațiile ar putea dura ani de zile, avertizează experții nucleari  

Acest lucru ar putea întârzia un plan de dezmembrare a reactorului avariat și de eliminare în siguranță a deșeurilor radioactive, care trebuia să înceapă în următorii cinci ani.

De asemenea, există riscul ca învelișul de oțel să înceapă să se corodeze sau ca „sarcofagul” temporar construit de inginerii sovietici în jurul reactorului în urmă cu aproape 40 de ani, care încă se află în interiorul învelișului, să se deterioreze și mai mult.

„Motivul pentru care comunitatea internațională a cheltuit atât de mulți bani și timp pentru a construi această structură este pentru că ei cunosc amploarea amenințării radiologice din interior. Este o realizare intelectuală enormă să construiești ceva care ar putea proteja Europa, Ucraina și lumea de ceea ce este în interior. Iar acum rușii au făcut practic o gaură în el”, a declarat Shaun Burnie, un specialist în domeniul nuclear de la Greenpeace, care a vizitat reactorul avariat de la Cernobîl după atacul dronelor.

Greenpeace a publicat un raport potrivit căruia atacul cu drone a compromis grav planurile pentru reactorul avariat și că învelișul nu mai funcționează conform proiectului.

Vande Putte, specialist în domeniul nuclear la Greenpeace Ucraina, a declarat că este posibil ca întreaga carcasă „să trebuiască să fie îndepărtată, demontată și înlocuită”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite