Incendiul de la centrala nucleară de la Cernobîl nu a fost încă stins. Radiațiile sunt în paramentri normali, spun autoritățile ucrainene

0
Publicat:

Incendiul de la centrala nucleară de la Cernobîl dezafectată, care a fost provocat de o lovitură cu drone rusă în noaptea de 14 februarie, este încă în desfășurare. Controlul asupra măsurătorilor de fond de radiații a fost consolidat la fața locului, dar indicatorii nu s-au schimbat semnificativ, a informat duminică dimineață Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune (SAUEZM ).

Centra nucleară de la Cernobîl/FOTO:EPA/EFE
Centra nucleară de la Cernobîl/FOTO:EPA/EFE

Potrivit Agenției, la data de 16 februarie, ora 8:00, două unități de echipamente continuau să elimine incendiul și să monitorizeze învelișul exterior al noului arc de izolare în condiții de siguranță.

SAUEZM a observat că, având în vedere importanța radiologică a incendiului, situația radiologică în zona de excludere a fost consolidată. În special, datele privind rata dozei ambientale de radiații gama în zona incendiului sunt analizate în mod operațional.

Astfel, fondul de radiații din zona de excludere este monitorizat în mod continuu în 39 de locații cu ajutorul sistemului automat de monitorizare a radiațiilor (ARMS). Datele sunt trimise la centrul de control 24 de ore din 24, o dată pe oră, iar în caz de urgență - o dată la 1 minut. Există 7 stații ASCRS situate în apropierea zonei de incendiu.

„Nivelurile de putere ale echivalentului de doză de radiații gamma conform datelor stațiilor ASCRS din zona incendiului nu s-au schimbat semnificativ, fluctuațiile valorilor actuale sunt în limitele obișnuite pentru fiecare stație”, a menționat Agenția.

În noaptea de 14 februarie, o dronă rusească cu un focos exploziv de 50 de kilograme a lovit acoperișul noii structuri de izolare care protejează cel de-al patrulea reactor distrus de la centrala nucleară de la Cernobîl. Până în prezent, pompierii au reușit să localizeze incendiul în agregatul de piele exterioară a arcului NSC.

Cu o zi înainte, AIEA a declarat că pompierii lucrau non-stop pentru a stinge complet incendiile mici care încă ardeau după atacul cu dronă. Echipei AIEA i s-a acordat acces nerestricționat la locul exploziei și a efectuat un studiu aprofundat pentru a evalua pagubele. AIEA a observat că o zonă mare a fost afectată de atacul cu dronă și de incendiul ulterior, atât învelișul exterior, cât și cel interior al arcului NSC fiind afectate, provocând o gaură cu diametrul de aproximativ șase metri, precum și deteriorarea unor echipamente și cabluri electrice. Cu toate acestea, grinzile de susținere nu au suferit daune semnificative.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite