Carola Rackete, căpitanul navei Sea-Watch care a acostat cu forţa pe insula Lampedusa, eliberată în urma deciziei unei curţi italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carola Rackete, capitanul Sea Watch FOTO Twitter
Carola Rackete, capitanul Sea Watch FOTO Twitter

Un judecător italian a ordonat eliberarea căpitanului german care a acostat cu forţa pe insula Lampedusa, ignorând blocada navală ordonată de guvernul italian, pentru a lăsa la ţărm 40 de migranţi salvaţi din largul Libiei, relatează The Guardian.

Acţiunile ei au împărţit părerile în întreaga lume. În timp ce ministrul de interne populist al Italiei, Matteo Salvini, a numit-o ”pirat” şi a acuzat-o de trafic de fiinţe umane, două campanii online de solidaritate cu aceasta au strâns mai mult de un milion de euro pentru plătirea oricăror costuri legale pe care Rackete le-ar putea avea, precum şi pentru finanţarea organizaţiei non-guvernamentale de ajutorare a migranţilor Sea-Watch.

Adusă în faţa curţii cu acuzaţia că a lovit o ambarcaţiune a gărzii de coastă, punând în pericol viaţa a patru agenţi aflaţi la bord, Rackete a fost interogată timp de trei ore luni de către judecătoarea italiană. Marţi seară, judecătoarea Alessandra Vella a hotărât că Rackete şi-a respectat datoria de a proteja viaţa celor de la bordul navei pe care o conducea şi că nu a comis vreun act de violenţă. Cu toate acestea, acuzaţiile de ajutorare a imigraţiei ilegale rămân în picioare, notează BBC.

Carol Rackete a descris decizia curţii italiene drept ”o victorie enormă pentru solidaritatea cu toţi cei care se află în mişcare, refugiaţi şi solicitanţi de azil, şi împotriva criminalizării în multe ţări din Europa a celor care-i ajută”.

Cazul a stârnit tensiuni între guvernul italian şi guvernele Germaniei şi Franţei. ”Comportamentul lui Matteo Salvini este de neacceptat din punctul meu de vedere. Acesta e un subiect dureros şi complex, iar UE şi Franţa au fost până acum solidare cu Italia în privinţa lui”, a declarat Sibeth Ndiaye, purtător de cuvânt al guvernului francez, pentru BFM-TV. Salvini a acuzat guvernul francez de ipocrizie, spunând că ”ar trebui să înceteze cu insultele şi să-şi deschidă porturile”.

Nava Sea-Watch a fost confiscată de guvernul italian, iar organizaţia non-guvernamentală riscă o amendă de până la 50.000 de euro. În urma intervenţiei Uniunii Europene, migranţii aflaţi la bord vor fi repartizaţi între Franţa, Germania, Portugalia, Luxemburg şi Finlanda.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite