Cantități uriașe de metan în aer, după exploziile la gazoductele Nord Stream

0
Publicat:

Din cauza deteriorării conductelor de gaz Nord Stream din Marea Baltică, o cantitate enormă de gaz metan a fost eliberată în atmosferă, potrivit unui raport al Sistemului Integrat de Observare a Carbonului (ICOS).

Scurrgeri de gaze la conductele Nord Stream, Foto: Shutterstock
Scurrgeri de gaze la conductele Nord Stream, Foto: Shutterstock

Conform sursei citate, se estimează că scurgerea este egală cu dimensiunea emisiilor de metan pentru un an întreg pentru un oraș de dimensiunea Parisului sau o țară precum Danemarca.

Emisiile de metan sunt confirmate de observațiile ICOS la sol de la mai multe stații din Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cel mai probabil, sateliții de observare nu au putut să vadă scurgerile de emisii, deoarece vremea a fost înnorată.”, precizează specialiștii.

Presumăm că vântul din zona scurgerii a suflat emisiile de metan spre nord până în arhipelagul finlandez, apoi se îndoaie spre Suedia și Norvegia”, spune profesorul Stephen Platt de la NILU.

La o etapă ulterioară, s-ar putea să putem confirma și cuantifica cantitatea de gaz scurs, iar mai mulți oameni de știință ICOS discută în prezent diferitele opțiuni pentru aceasta. În momentul de față, în special având în vedere condițiile meteorologice complexe și că metanul încă clocotește din conducte, din păcate încă nu este posibil”, spune Alex Vermeulen, directorul ICOS Carbon Portal.

Unele calcule preliminare pe care le-am făcut arată că vorbim despre multe mii de tone de metan care au fost eliberate”, a declarat pentru sciencenorway specialistul în climă Stephen Matthew Platt de la Institutul pentru Climă și Mediu din cadrul Institutului Norvegian de Cercetare a Aerului.

ICOS este un sistem de observare a gazelor cu efect de seră care are 150 de stații fizice de măsurare în toată Europa și oceanele adiacente. ICOS a stabilit metode și procese standardizate de măsurare pentru a furniza date aproape în timp real, permițând comparații rapide și precise ale observațiilor.

Vedem beneficiile unei rețele mari standardizate în cazuri ca acesta, în care putem detecta rapid și fiabil creșterile sau scăderile neașteptate ale gazelor cu efect de seră. Scopul principal al ICOS este de a evalua eficiența eforturilor de atenuare a schimbărilor climatice, dar, evident, este foarte util și în detectarea acestui tip de caz brusc”, spune directorul general al ICOS, Werner Kutsch.

Metanul are un potențial de a contribui la încălzirea globală care este de 80 de ori mai mare decât aceeași cantitate de CO2. O reducere a emisiilor de metan este considerată a fi absolut crucială de către oamenii de știință pentru a atinge obiectivul de a limita încălzirea globală.

A patra scurgere la conductele Nord Stream

Paza de coastă a Suediei a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate Nord Stream.

Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele rusești submarine către Europa și a promis un răspuns „ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Două dintre aceste patru se află în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat miercuri seara târziu pentru ziar purtătoarea de cuvânt a pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două încălcări se află în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Reamintim că trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite