Aurescu: Se conturează tot mai clar imaginea unui sabotaj în cazul gazoductelor Nord Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurescu a admis într-un interviu pentru Digi24 că se conturează tot mai clar imaginea unui sabotaj în cazul gazoductelor Nord Stream, subliniind gravitatea unor astfel de acțiuni. 

Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE

Șeful Diplomației române a explicat într-un interviu pentru Digi24 că devine tot mai clară îmaginea unui sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream, fiind însă nevoie de timp pentru a vedea cine ar fi putut face un astfel de act și de ce. 

  „Ceea ce se poate spune în acest moment, se conturează tot mai clar imaginea unui sabotaj”, a spus ministrul, fiind întrebat cu privire la acest subiect. 

Ministrul a subliniat însă că „va trebui să se finalizeze ancheta pentru a vedea cine au fost făptuitorii și care au fost motivațiile”.

Șeful diplomației române a subliniat totodată, că acest lucru nu afectează direct aprovizionarea cu gaze a statelor din Uniunea Europeană. „Conducta Nord Stream 2 nu a folosită niciodată, Nord Stream 1 fusese oprită pentru mentenanță de Federația Rusă, prin urmare nu există consecințe directe în ceea ce privește aprovizionarea cu gaz a statelor europene”, a susținut Aurescu. 

„Rămâne însă un semn de întrebare cu privire la rațiunea pentru care acest act de sabotaj a avut loc și sper ca faptele să fie elucidate cât mai rapid. Este însă grav că aceste acțiuni se petrec în Marea Baltică. Este un act care afectează ordinea publică europeană”, a mai subliniat ministrul. 

Amenințarea cu arme nucleare 

 În ceea ce privește amenințările președintelui rus, cu folosirea armelor nucleare, Bogdan Aurescu a explicat că este monitorizată atent evoluția posturii militare a Rusiei, menționând că nu există în momentul de față vreo schimbare cu privire la o eventuală intenție de folosire a acestor arme. 

Totodată, ministrul a amintit că „aceste amenințări au mai fost menționate de președintele Putin la începutul războiului din Ucraina. Acum avem de a face cu o reiterare. Amenințările cu folosirea forței nucleare sunt de asemenea profund ilegale în dreptul internațional. Au fost, de asemenea, condamnate foarte ferm. A fost cazul și la Adunarea Generală a ONU și e valabil și în continuare”.

„Nu putem să ne lăsăm pradă fricii sau temerii în fața unor astfel de amenințări. Nu există în acest moment vreo schimbare în postura militară a Federației Ruse cu privire la intenția de utilizare a acestor arme nucleare. Continuăm să monitorizăm foarte atent aceste evoluții și sperăm că nu va fi cazul să fie utilizate armele nucleare în războiul din Ucraina”, a mai spus Aurescu. 

Federația Rusă, într-o situație de disperare

  Ministrul de Externe a reiterat faptul că țara noastră beneficiază de garanții de securitate, prin apartenența la NATO. „România este stat membru NATO și beneficiază de cele mai înalte garanții de securitate. Nu trebuie să avem niciun fel de teamă că siguranța cetățenilor români este pusă în pericol”, a mai susținut Aurescu.

Șeful Diplomației române a explicat și că Rusia este tot mai izolată la nivel internațional, ultimele demersuri ale președintelui rus, fiind ca urmare a faptului că încep să se simtă sancțiunile împotriva Rusiei. 

„La segmentul la nivel înalt de la ONU a fost foarte clar că Federația Rusă este tot mai izolată la nivel internațional. Măsurile anunțate de președintele Putin, mobilizare, anexare, arată o conștientizare a eșecului pe care Federația Rusă l-a suferit în derularea conform planului inițial în Ucraina. Prin urmare, trebuie să privim lucrurile în ansamblul lor și nu trebuie în niciun caz să intrăm în panică”, a mai spus ministrul. 

  Potrivit ministrului, „în ciuda propagandei rusești, sancțiunile produc efecte”. „Este unul dintre motivele pentru care Rusia este într-o situație de disperare”, a mai susținut Aurescu, amintind că a explicat faptul că aceste sancțiuni încep să își producă efectele depline între 6 și 9 luni de la adoptarea lor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite