Caniculă și zeci de incendii în Grecia, inclusiv lângă Atena. „Un nou foc izbucnește la fiecare 10 minute”

0
Publicat:

În ultimele 24 de ore, peste 60 de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia. Cele mai grave au fost aproape de Atena. Cel puțin două persoane au ajuns la spital, iar pericolul nu a trecut. Un risc ridicat de incendii a fost anunțat - pentru joi - în multe zone ale țării, printre care Attica sau insulele Evia și Lesbos.

grecia incendii caldura jpg

Pompierii și avioanele grecești s-au luptat miercuri cu un incendiu izbucnit în orașul Koropi, situat la 30 de kilometri sud de Atena, dar vântul puternic a întețit flăcările și a forțat locuitorii să își părăsească casele și afacerile.

Traficul a fost suspendat de-a lungul unei autostrăzi principale care leagă Koropi de suburbiile Atenei. O instalație de depozitare a luat foc, iar flăcările s-au extins către un doc uscat pentru bărci și terenurile cu iarbă uscată și măslini din împrejurimi, relevă imaginile difuzate de televiziunile locale. Nu au fost raportaţi morți sau răniți, a declarat pentru Reuters un oficial al serviciilor de pompieri, care a adăugat că protecția civilă și autoritățile au evacuat două sate din apropiere.

„Este o zi foarte dificilă astăzi. Avem câte un nou incendiu care izbucnește la fiecare 10 minute”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului de pompieri Vassilis Vathrakogiannis într-un mesaj televizat. Incendiile de vegetație sunt frecvente în această națiune mediteraneană, dar au devenit din ce în ce mai devastatoare pe măsură ce verile au devenit mai calde și mai uscate, lucru pe care oamenii de știință îl pun în legătură cu schimbările climatice.

Marți, peste 40 de incendii au izbucnit în întreaga țară, a anunțat serviciul de pompieri. Nu a fost imediat clar ce a cauzat incendiul de miercuri. Patru avioane de stingere a incendiilor, șase elicoptere, zeci de mașini de pompieri și peste 50 de pompieri au fost trimişi la fața locului, a declarat oficialul serviciului de pompieri.

O mare parte din zona Atenei nu a mai avut parte de ploi de săptămâni întregi, lăsând zone mari uscate. După ce incendiile de pădure de anul trecut au forțat 19.000 de persoane să părăsească insula Rodos și au ucis 20 de persoane în nordul continentului, Grecia și-a intensificat pregătirile în acest an, angajând mai mult personal.

Imaginile filmate de martori arată iahturi, mașini și clădiri carbonizate. Dezastrul nu a fost provocat doar de caniculă, a spus purtătorul de cuvânt al pompierilor.

Anchetatorii au intrat în posesia unei înregistrări video în care se vede cum un bărbat dă foc la iarba uscată, având lângă el o canistră cu combustibil.

Spre seară, intensitatea incendiului a mai scăzut, dar acesta nu a fost stins în totalitate. Vântul, încă puternic, transportă scânteile care pot reaprinde vâlvătaia.

O luptă cu focul s-a dus și în insula Naxos, din Marea Egee, destinatie căutată și de turiștii români.

Zeci de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia în ultimele zile, pe fondul temperaturilor caniculare, dar și a unei ierni călduroase și secetoase care a lăsat vegetația uscată.

Între timp, mai multe persoane au fost arestate și acuzate că au provocat accidental focurile.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite