Cancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat de procurorii anticorupţie în legătură cu o mărturie făcută în scandalul Ibizagate

0
0
Sebastian Kurz FOTO EPA-EFE
Sebastian Kurz FOTO EPA-EFE

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este anchetat în legătură cu o posibilă mărturie falsă făcută în comisia parlamentară responsabilă de investigarea scandalului Ibizagate, care a dus la căderea guvernului precedent de la Viena, informează Reuters.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Sebastian Kurz a anunţat că el şi şeful său de cabinet fac obiectul unei anchete a procurorilor anticorupţie.

„Am ştiut că există o cerere legală de a spune adevărul în comisie şi de aceea, evident, am răspuns mereu în mod cinstit”, s-a apărat cancelarul austriac.

Potrivit Reuters, biroul procurorului public pentru afaceri economice a confirmat faptul că a primit mai multe plângeri referitoare la o mărturie falsă a lui Kurz, inclusiv din partea partidului NEOS.

O comisie a Parlamentului austriac investighează presupusa negociere a unor funcţii politice şi posibila influenţă a donaţiilor pentru partid asupra deciziilor politice în timpul guvernului precedent, format din Partidul Popular (ÖVP, formaţiunea lui Sebastian Kurz) şi Partidul Libertăţii (FPÖ).

Kurz a declarat că nu se gândeşte să demisioneze, chiar dacă va fi găsit vinovat. El susţine că există intenţii de a i se răstălmăci declaraţiile.

Acum o lună, fostul şef al FPÖ şi vicecancelar Heinz-Christian Strache a fost inculpat pentru corupţie, o premieră după scandalul Ibizagate. Dosarul se referă la „acordarea de avantaje” pentru Strache în contrapartidă la „susţinerea sa pentru modificarea unei legi” care să-i permită unei clinici să fie agreată de asigurările sociale.

În 2019, coaliţia ÖVP- FPÖ s-a destrămat după o capcană întinsă preşedintelui lui Strache. În 2017, înainte de alegeri, Strache a fost filmat pe ascuns într-o vilă din Ibiza în timp ce se declara pregătit să se compromită în schimbul unor finanţări oculte pe filieră rusă.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite