Canabisul în scop recreaţional, legalizat în Germania, în pofida criticilor. Ce avertizează experții

0
Publicat:

Germania a autorizat de luni consumul extrem de reglementat de canabis, devenind cea mai mare ţară din UE care a legalizat această substanţă printr-o reformă care provoacă tot atâtea aşteptări cât şi temeri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Consumator canabis. FOTO Shutterstock
Consumator canabis. FOTO Shutterstock

Adulţii amatori de canabis pot deţine, consuma şi cultiva substanţa în condiţii limitate de lege.

În faţa emblematicei Porţi Brandenburg, în centrul Berlinului, aproximativ 1.500 de persoane au sărbătorit la miezul nopţii, ora primelor „jointuri" legale, această schimbare, a notat un jurnalist AFP.

Niyazi, în vârstă de 25 de ani, a afirmat că vede în dezincriminarea drept „un pic de libertate în plus".

Este „sfârşitul incriminării a câteva milioane de oameni în Germania", a salutat Torsten Dietrich, care a militat pentru legalizare de câteva decenii.

Germania aplică una dintre cele mai liberale legi din Europa: deţinerea a 25 de grame de canabis uscat este autorizată în locurile publice, precum şi cultivarea la domiciliu, până la 50 g şi trei plante per adult.

Decizia Germaniei vine după dezincriminarea iniţiată de Malta în 2021 şi Luxemburg anul trecut.

Este vorba despre o abordare diametral opusă celei din Franţa şi diferită de cea din Ţările de Jos, unde consumul de haşiş nu este legal, ci tolerat, în special prin „coffeeshop-uri".

Maximum 25 de grame pe zi şi nu mai mult de 50 de grame pe lună

Distribuţia va avea loc doar de la 1 iulie prin „cluburi de canabis". Aceste asociaţii non-profit vor putea vinde membrilor lor maximum 25 de grame pe zi şi nu mai mult de 50 de grame pe lună.

„Consumatorul nu trebuie decât să spună poliţiei de unde a cumpărat canabisul", a explica, pentru AFP, Georg Wurth, reprezentant al Federaţiei germane de cânepă.

Este nevoie de acest lucru întrucât nu există încă un circuit legal.

Cluburile, un fel de grădini de canabis comune, vor putea cultiva planta. Controlată de autorităţi, fiecare asociaţie va putea găzdui, în schimbul unei contribuţii, maximum 500 de persoane care au domiciliul în Germania de cel puţin 6 luni.

Estă temeri exprimate de mulţi reprezentanţi ai specialiştilor din domeniul sănătăţii referitoare la o creştere a consumului, în special în rândul tinerilor.

Potrivit experților, până la vârsta de 25 de ani, consumul de canabis prezintă riscuri crescute pentru creier, care este în curs de formare.

Noua legislaţie, susţinută cu ardoare de ecologişti şi liberali ai coaliţiei cancelarului social-democrat Olaf Scholz, ar trebui să facă mai eficientă lupta împotriva traficului de canabis, potrivit guvernului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite