Traficant jefuit după înfiinţarea unei imense culturi de canabis în Neamț

0
Publicat:

Magistraţii Tribunalului Neamţ s-au pronunţat în cazul unui traficant de la care procurorii DIICOT au confiscat cea mai mare cantitate de droguri din ultimii ani, el înființând o cultură de canabis.

Cultura a fost camuflată într-un lan de porumb FOTO DIICOT
Cultura a fost camuflată într-un lan de porumb FOTO DIICOT

Pentru trafic de droguri de risc, Vlad Mătieş a primit 4 ani de închisoare, el având antecedente în „domeniu“. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi doi fraţi, care au sustras o cantitate din canabisul cultivat de consăteanul lor, Bogdan şi Denis Cizmaru primind câte 2 ani şi jumătate de detenţie, dar cu suspendare.

Cazul a ieşit la iveală în octombrie 2023, când au avut descinderi la principalul suspect, descoperindu-se două loturi de canabis, într-o seră şi pe un câmp din comuna Icuşeşti, ultimul fiind camuflat într-o alttă cultură agricolă.

Toate cele trei persoane din acest dosar au fost arestate după cercetările efectuate de către DIICOT Neamţ.

Vlad Mătieş, de 38 de ani, era filat de anchetatori, care aflaseră de ocupaţia „agricolă“ a celui ce ieşise din închisoare nu de multă vreme. Neamţeanul cumpărase de pe internet seminţe, iar în primăvara lui 2023 le-a plantat, o parte în sera din spatele casei, iar altele în mijlocul unui lan de porumb.

La un moment dat, în timp ce documentau activitatea suspectului, procurorii şi poliţiştii au constatat că în „afacere“ s-au implicat şi doi fraţi din comuna menţionată, dar fără ca „proprietarul“ culturii să ştie, acesta fiind jefuit. În timp, cei doi consăteni au sustras plante de canabis, intenţia fiind să le vândă. N-au mai apucat, deoarece au intervenit anchetatorii de la Crima Organizată.

„Celelalte două persoane bănuite, având cunoştinţă despre cultura de canabis de pe terenul agricol, ar fi recoltat, în mod repetat, mai multe plante, pe care le-ar fi depozitat într-un imobil abandonat, fiind prinse în flagrant, pe 1 octombrie 2023, în timp ce ar fi transportat o parte din plantele depozitate“, se preciza într-un comunicat DIICOT.

Pentru a nu fi prins, unul dintre cei doi fraţi, în momentul când şi-a dat seama că este urmărit, a încercat să se facă nevăzut în noapte, fiind prins doar după ce au fost trase mai multe focuri de armă în plan vertical.

Tot în noaptea de 1/2 octombrie 2023 au fost organizate alte descinderi, capturile realizate demonstrând anvergura afacerii puse la cale.

Semințele pentru cultură au fost cumpărate de pe internet FOTO DIICOT
Semințele pentru cultură au fost cumpărate de pe internet FOTO DIICOT

„În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate 246 de plante de canabis, în greutate de peste 1.200 de kilograme de pe terenul agricol şi 59 de kilograme canabis, provenite din cultura dezvoltată în seră. Din imobilul abandonat au fost ridicate circa 18,5 kilograme de canabis (sustrase de cei doi fraţi – n.red.)“, mai transmiteau anchetatorii.

Mătieş a mai fost anchetat acum patru ani, pentru o infracţiune similară, doar cantităţile fiind diferite. Faţă de peste o tonă anul trecut, în 2019 la locuinţa acestuia fuseseră găsite, puse la uscat, 100 de kilograme de canabis. Proveneau tot dintr-o cultură, reuşind atunci să vândă o parte. A fost condamnat, în aprilie 2020, la doi ani şi şase luni de detenţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite