Camera Comunelor a aprobat amânarea Brexitului până la 30 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii britanici au adoptat marţi moţiunea Theresei May cu privire la amânarea Brexitului până la 30 iunie, pe care premierul britanic urmează să o apere miercuri la summitul european extraordinar de la Bruxelles, relatează Reuters.

Textul a fost adoptat cu 420 la 110 voturi, în urma unei dezbateri de o oră şi jumătate în Camera Comunelor.

Partidul Laburist a susţinut moţiunea, o iniţiativă a unor parlamentari care au vrut ca, în pofida avizului Guvernului, să obţină în acest fel garanţia că Theresa May nu va lăsa regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană (UE) fără acord la 12 aprilie.

Însă premierul a cerut deja UE o amânare până la 30 iunie şi nu a obţinut-o, iar nicio dată alternativă nu a fost propusă de către parlamentari.

Numai conservatorii care susţin un Brexit dur au votat - fără vreo surpriză - împotriva moţiunii şefei partidului lor.

Theresa May a efectuat marţi o vizită la Berlin şi Paris, pentru a-şi apăra amânarea Brexitului în faţa Angelei Merkel şi a lui Emmanuel Macron.

Premierul britanic ar urma să obţină un câştig de cauză la summitul european extraordinar al şefilor de stat şi de guverne, miercuri, la Bruxelles, comentează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist însărcinat cu Brexitul Matthew Pennycook a avertizat însă că formaţiunea sa susţine o prelungire a perioadei prevăzute de Articolul 50 al Tratatului de la Losabona până la 30 iunie dacă această amânare suplimentară este folosită în vederea încheierii unui acord între Guvernul conservator şi opoziţia laburistă.

O nouă amânare a Brexitului implică o participare redusă a Londrei la decizii cu privire la viitorul UE

O nouă amânare a datei Brexitului va însemna ca Regatul Unit să nu participe deplin, în viitor, la decizii cu privire la viitorul Uniunii Europene (UE), a declarat marţi o sursă apropiată preşedinţiei franceze, evocând în acest sens viitoarea Comisie Europeană (CE) şi viitorul buget multianual, relatează Reuters.

O amânare a datei Brexitului cu un an ar fi ”prea lungă” în ochii Franţei, a declarat marţi o sursă din cadrul preşedinţiei franceze.

În cazul în care Londra obţine o amânare pe termen lung, europenii ar putea cere o clauză cu privire la o examinare periodică a îndeplinirii angajamentelor politice pe care şi le-a asumat regatul, a adăugat această sursă.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite