„Cadou pentru Putin”: Cehii au strâns bani ca să cumpere un tanc pentru armata ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cehii s-au mobilizat cu donaţii publice într-o campanie numită „Dárek pro Putina” (Cadou pentru Putin), reușind să strângă 1,3 milioane de euro pentru a cumpăra un tanc T-72 „Avenger” pentru armata ucraineană.

Vladimir Putin la Vladivostok FOTO EPA EFE
Vladimir Putin la Vladivostok FOTO EPA EFE

Site-ul oficial a campaniei a anunțat că ținta de 33.000.000 de coroane (aproximativ 1,3 milioane de euro) a fost atinsă și că aceasta s-a încheiat mulțumită contribuțiilor a 11.288 de persoane, care au făcut donații începând cu data de 6 septembrie, când a fost lansată inițativa.

Campania a fost lansată de Dalibor Dědek, un om de afaceri ceh, suma strânsă urmând să fie transferată ambasadei Ucrainei din Praga, care se va ocupa de tranzacția propriu-zisă.

T-72 „Avenger” este o variantă îmbunătățită și modernizată a modelului Sovietic T-72M1 intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1982.

Printre îmbunătățirile aduse „Avenger”, denumirea dată de cehi tancului după modernizare, se numără dotarea cu sisteme de țintire de ultimă generație, înlocuirea armurii cu una reactivă și instalarea unei unități GPS pentru transmiterea de date, scrie Hotnews.

Organizatorii campaniei „Cadou pentru Putin” au anunțat că exemplarul ce va fi trimis Ucrainei va fi botezat „Tomáš”. O altă campanie de crowdfunding demarată de aceștia se numește „muniție pentru Tomáš și prietenii săi”.

Cetățenii mai multor țări europene au demarat campanii de crowdfunding pentru a cumpăra echipamente necesare armatei ucrainene, probabil cea mai faimoasă dintre acestea fiind cea lansată în Lituania pentru achiziționarea unei drone Bayraktar TB-2.

Drona botezată de lituanieni „Vanagas” (Șoim) a ajuns în Ucraina în luna iulie, după ce producătorul turcesc, compania Baykar, a anunțat că o va dona gratuit Kievului. O înregistrare video cu aceasta în acțiune a apărut pe rețelele de socializare înspre sfârșitul lunii august.

La sfârșitul lunii iunie, Baykar a anunțat că va dona gratuit alte trei drone TB2 forțelor armate ucrainene, după ce o altă campanie de crowdfunding, de data aceasta una lansată de ucraineni și denumită „Bayraktarele Poporului”, a strâns banii necesari pentru acestea.

„Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite cu titlu gratuit trei aeronave fără pilot pe frontul de război ucrainean”, anunța compania într-un comunicat, cerând, de asemenea, ca banii strânși din donații să fie folosiți pentru ajutorarea ucrainenilor de rând.

Tot lituanienii au donat Ucrainei și „vânătorii de orci”, 110 puști anti-drone pe care le-au strâns tot printr-o campanie de donații publice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite