Rusia construiește apartamente de lux în centrul Londrei: Putin va câștiga o avere

0
Publicat:

Vladimir Putin urmează să câștige sute de milioane de lire sterline dintr-o dezvoltare de lux într-o zonă exclusivistă a Londrei, scrie dailymail.co.uk.

Vladimir Putin se uita pe geam zambind ironic
Vladimir Putin Foto Shutterstock

Rusia construiește 255 de apartamente pe un teren din Kensington pe care l-a cumpărat în 2006 pentru 8 milioane de lire sterline folosind o companie offshore, urmând să folosească profiturile pentru a-și renova proprietățile ambasadei din Londra, scrie dailymail.co.uk.

Banchera din Moscova Elena Kotova, care a fost condamnată pentru corupție, este numită în cererile de planificare la Kensington și

Documentele de carte funciară arată că Ministerul rus al Afacerilor Externe și o bancă de stat au cumpărat terenul pentru a fi dezvoltat la 245 Warwick Road, Kensington.

Este controlat printr-o structură complicată. Din 2008, au fost depuse numeroase cereri de planificare pentru amplasament, pe care Consiliul Kensington și Chelsea le-a aprobat în 2012.

Vestea că Moscova profită de speculațiile imobiliare din Marea Britanie în timp ce duce un război scump în Ucraina va provoca inevitabil consternare, scrie publicația.

Potrivit acesteia, în schemă ar fi implicată Elena Kotorova, un bancher din Moscova acuzat de corupție. Publicația britanică scrie că ea a semnat cererile adresate Consiliului din Kensington și Chelsea. 

Femeia a fost dată afară de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), după ce ar fi cerut o mită de un milion de euro la Moscova, în 2014. În plus, Agenția Națională pentru Combaterea Criminalității din Marea Britanie a concluzionat că Elena Kotova a solicitat șpagă pentru proiecte BERD în perioada 2005-2011 și i s-a confiscat apartamentul de 1,5 milioane de euro din Londra și 230.000 de euro în numerar. 

Case cumpărate cu bani murdari în Londra de oligarhii ruși

Anul acesta, oligarhii cu legături strânse cu președintele Putin au fost loviți de sancțiuni.

În altă parte în Londra, proprietățile Kremlinului includ cel puțin 12 apartamente și case în centrul Londrei. Portofoliul său este estimat la 100 de milioane de lire sterline.

Ambasada Rusiei nu a răspuns la cererea de a comenta, scrie dailymail.co.uk.

În urmă cu circa două săptămâni, The Guardian scria că proprietăți achiziționate de oligarhi ruși cu „bani murdari” în cele mai bogate părți ale Londrei ar putea fi confiscate și transformate în locuințe la prețuri accesibil.

The Guardian arată că rușii acuzați de corupție sau de legături cu Kremlinul au cumpărat proprietăți în valoare de aproape 430 de milioane de lire sterline din Westminster, din anul 2016, mai mult decât în orice altă zonă din Regatul Unit, potrivit cercetătorilor de la Transparency International UK (TIUK).

Adam Hug, liderul consiliului de la Westminster, a spus că situația aceasta a fost acceptată de către cei care s-au aflat la conducere: „Secretul murdar al Westminsterului este cunoscut de mulți ani, dar cei de la putere au privit în altă parte de prea mult timp, deoarece banii de origine îndoielnică au intrat în Londra și investitorii au profitat de legile noastre relativ laxe. A fost nevoie de războiul din Ucraina pentru a reorienta atenția asupra investițiilor oligarhilor și a ceea ce a devenit Londra în termeni de spălătorie europeană pentru bani murdari”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite