Primele decese ale unor ruși mobilizați: „Infarct, sinucidere, ciroză hepatică”

0
Publicat:

Cel puțin șase ruși mobilizați au murit din diverse cauze, după ce au fost recrutați, a atras atenția activistul pentru drepturile omului Pavel Cikov, conform publicației de presă independentă MediaZona.

Moralul slab din rândul soldaților ruși, legat de consumul excesiv de alcool FOTO Profimedia
Moralul slab din rândul soldaților ruși, legat de consumul excesiv de alcool FOTO Profimedia

În garnizoana Ielan a centrului de antrenament al Ministerului Apărării din satul Poroshino, regiunea Sverdlovsk, trei bărbați au murit după ce au fost recrutați în cadrul mobilizării „parțiale”.

Aceste decese au fost confirmate și de un  deputat în Duma de Stat din partea regiunii Sverslovsk, conform EANews.

Da, confirm, sunt deja trei morți! Un mobilizat a murit în urma unui infarct, altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost declarat inapt și trimis acasă, unde a murit imediat de ciroză hepatică”, a declarat parlamentarul Maxim Ivanov.

De altfel, potrivit sursei citate, în satul Poroșino, unde se află centrul de pregătire al Ministerului Apărării, a fost introdusă o lege care interzice consumul de băuturi alcoolice, din cauză că mobilizații au abuzat constant.

În sat a fost interzisă vânzarea de alcool, după ce câțiva recruți în stare de ebrietate s-ar fi certat în timpul pauzei de masă. Pentru a-i calma a intervenit poliția și adjunctul comandantului raionului, fiind chemată și o ambulanță.

La Vladivostok, regiunea Primorie din Siberia de est, un alt rus pe nume Serghei Fedoseenko, în vârstă de 39 de ani, care lucra ca șofer de camion, a murit în secția de poliție, în urma unui stop cardiac, după ce a fost recrutat.

Potrivit canalului de Telegram Astra, Fedoseenko venise la postul de recrutare pe 27 septembrie, și a început să-și exprime nemulțumirea față de mobilizare. Conducerea biroului militar de înregistrare și înrolare ar fi chemat poliția. Acesta a fost încătușat și dus spre o mașină oficială pentru a fi transportat la o secție de poliție. La sosire a fost chemată o ambulanță. Medicii, ajunși la fața locului l-au declarat decedat, conform Radio Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, nu au fost însă oferite detalii despre cum a fost dus Fedoseenko la secția de poliție și despre ce i s-a întâmplat cu exactitate în mașină.

Un alt bărbat, pe nume Boris Shavaev, din localitatea Zvezdny, Republica Kabardino-Balkaria, care a fost mobilizat pentru a participa la operațiunea „militară specială” a murit la o bază militară, posibil din cauza tromboembolismului. Cauza exactă va fi stabilită în urma autopsiei, conform newstracker.

Shavaev ar fi trecut chiar în ajunul mobilizării o comisie medicală, unde a a fost declarat apt pentru serviciul militar.

Bărbatul a lăsat în urmă doi copii. Familia va primi un ajutor necesar după ce acesta ar fi reușit să semneze contractul de înrolare.

De asemenea, cadavrului unui recrut a fost găsit, pe 28 septembrie, la o secție de poliție din satul Andreevskii, din regiunea Tyumen.

După decretarea mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina, care a stârnit furie și proteste în Rusia, vânzarea de alcool pe o rază de 300 de metri de bazele militare a fost interzisă în mai multe regiuni estice ale Rusiei.

Moralul slab sesizat în rândul soldaților ruși este adesea atribuit problemelor legate de consumul excesiv de alcool, dar și tensiunilor interne.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite