Bulgaria se îndreaptă spre cel de-al treilea scrutin legislativ în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Parlamentarii bulgari au respins joi, prin vot, o propunerea în vederea formării unui guvern, prezentată de către partidul antisistem al lui Stanislav Trifonov, deschizând astfel calea unui al treilea rând de alegeri în Bulgaria în acest an, relatează Reuters.

Partidul „Există un astfel de popor” (ITN) al animatorului şi cântăreţului folk „Slavi” Trifonov a obţinut o victorie la limită în alegerile legislative anticipate de la 11 iulie şi a pus astfel capăt celor zece ani de putere ai Partidului GERB al premierului în exerciţiu Boiko Borisov.

ITN - susţinut de alegători furioşi din cauza corupţiei care cangrenează cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE) - a renunţat marţi, în urma unor dezacorduri cu potenţiali aliaţi, să formeze un guvern minoritar.

Parlamentul a recunoscut - printr-un vot fără precedent - că acest partid a eşuat să formeze un cabinet, după ce premierul desemnat Plamen Nikolov şi-a retras nominalizarea.

Această decizie îi permite preşedintelui bulgar Rumen Radev să ceară celui de-al doilea cel mai mare partid din ţară, „Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei” (GERB), să încerce să formeze un guvern - o propunere pe care liderul GERB, Boiko Borisov, a refuzat-o.

Constituţia bulgară permite altui partid, ales de către preşedinte, să facă o a treia încercare de a forma un guvern.

Însă analişti se tem de şansele de reuşită ale unui asemenea demers.

Sondaje recente de opinie arată că un al treilea rând de alegeri în acest an ar putea conduce, din nou, la un Parlament fragmentat, care ar întâmpina dificultăţi în formarea unui guvern.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite