Bulgaria se alătură statelor membre UE care ajută Ucraina cu arme

0
Publicat:

Parlamentul bulgar a aprobat o listă cu armele care pot fi cedate Ucrainei și trimiterea a până la 50 de militari în misiunea UE de instruire a soldaților ucraineni.

FOTO Pinterest
FOTO Pinterest

Bulgaria se alătură statelor membre UE care oferă sprijin militar Ucrainei. Parlamentul țării vecine a aprobat vineri, la solicitarea Guvernului, o listă cu armele care pot fi cedate Ucrainei și trimiterea a până la 50 de militari în misiunea UE de instruire a soldaților ucraineni.

Lista armelor aprobate este clasificată. Totuși, oficiali guvernamentali de la Sofia au declarat că lista conține în principal arme uşoare şi muniţie.

Ministrul interimar al Apărării, Dimitar Stoianov, a declarat că Bulgaria, stat membru NATO, nu îşi permite să trimită sisteme de rachete antiaeriene sau avioane de tip MIG-19 şi de tip SU-25, de producţie sovietică, așa cum își dorește Kievul.

„Abordarea mea a fost conservatoare, deoarece trebuie să asigur capacităţile de apărare ale Bulgariei. Ajutorul este în acord deplin cu priorităţile Ucrainei, dar nu trimitem sistemele S-300 şi nici avioanele MIG-29 sau SU-25”, a explicat Stoianov într-o intervenție la postul Nova TV.

Bulgaria a fost una dintre puținele state membre UE care nu au acordat ajutor militar Ucrainei. O propunere anterioară de ajutor a fost respinsă de Partidul Socialist, membru al precedentei coaliţii de guvernare.

Vineri, 148 din cei 240 de parlamentari bulgari au votat în favoarea trimiterii de arme Ucrainei. Socialiştii au votat din nou împotrivă, la fel ca deputații din Partidul Renaşterea, pro-rus şi ultranaţionalist, transmite Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite