Bulgaria: Premierul desemnat Plamen Oreşarski a primit votul de încredere al parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul premier al Bulgariei, Plamen Oreşarski FOTO Reuters
Noul premier al Bulgariei, Plamen Oreşarski FOTO Reuters

Premierul desemnat din partea Partidului Socialist, Plamen Oreşarski, fost ministru de Finanţe în Cabinetul Stanişev, a primit miercuri aprobarea Parlamentului. Aleşii bulgari urmează să voteze în cursul zilei şi structura şi componenţa guvernului propus de Oreşarski,scrie novinite.com.

Oreşarski, care se bucură de susţinerea Partidului Socialist, dar şi a Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (partidul minorităţii turce din Bulgaria), a primit 120 de voturi „pentru” din totalul de 217, câţi au fost prezenţi miercuri la şedinţă.

Cei 97 de deputaţi conservatori GERB, formaţiunea fostului premier Boiko Borisov, au votat împotrivă. Deputaţii formaţiunii ultranaţionaliste Ataka s-au abţinut.

Învestirea lui în funcţie pune capăt crizelor politice şi sociale din ţară, declanşate în februarie de protestele faţă de sărăcie, care au dus la demisia guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov, notează agenţia France Presse.

Plamen Oreşarski, care nu mai este activ în niciun partid politic, a propus un guvern mixt de tehnocraţi şi politicieni.

Potrivit guvernului prezentat succint luni, guvernul de la Sofia va avea doi vicepremieri: unul, în persoana lui Zinaida Zlatanova, care a coordonat Reprezentanţa Comisiei Europene la Sofia, iar numele celuilalt nu a fost încă dezvăluit. Zlatanova, care va avea portofoliul Justiţiei, se va ocupa de domeniile justiţiei, afacerilor interne şi gestionării fondurilor europene. Celălalt vicepremier, al cărui nume va fi făcut public abia peste o luna, va conduce ministerul Economiei.

Potrivit novinite.com, portofoliul Finanţelor îi va reveni lui Petar Chobanov, iar cel al Externelor va încredinţat europarlamentarului Kristian Vighenin (37 de ani). Postul de ministru de interne va fi ocupat de Ţvetlin Iovcev (49 de ani), care până la 17 mai a ocupat postul de şef al cabinetului preşedintelui Rosen Plevneliev.

În total, guvernul lui Oreşarski va avea 17 ministere.

Născut în anul 1960, în oraşul Bobov dol din sud-vestul ţării, Oreşarski a absolvit Universitatea de economie naţională şi mondială din Sofia şi s-a specializat în SUA şi în Marea Britanie. Din anul 1992, predă la universitatea pe care a absolvit-o, iar în perioada 2001-2005 este vicerector al acestei instituţii de învăţământ.

Cariera sa politică începe în anul 1997 când devine ministru-adjunct al finanţelor în guvernul de centru-dreapta al premierului Ivan Kostov, ocupând această funcţie până în 2001. În acel an, Uniunea Forţelor Democratice (de centru-dreapta) obţinea o victorie convingătoare la alegerile parlamentare după ce, cu câteva luni mai devreme, socialiştii au fost nevoiţi să renunţe la putere în urma celor mai ample proteste în stradă, iar ţara aflată într-o criză economică şi socială a fost aproape de război civil. Guvernul din care face parte Oreşarski a reuşit să stabilizeze economia ţării.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite