Bulgaria organizează alegeri legislative anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a anunţat că ţara sa va organiza alegeri legislative anticipate în trei zile diferite, la mijlocul toamnei. Bulgarii vor merge la urne la 28 septembrie, 5 octombrie şi 12 octombrie, pentru a vota componenţa Parlamentului, după peste 18 luni de tensiuni politice.

Plevneliev a comunicat decizia de a organiza alegeri anticipate după o reuniune de peste patru ore şi jumătate a Consiliului consultativ pentru securitatea naţională, potrivit publicaţiei Novinite.

Şeful statului a convocat reuniunea pe fondul înfrângerii decisive suferite de BSP la alegerile europene din 25 mai. La discuţii au participat preşedintele partidului GERB, Boiko Borisov, al Partidului Socialist Bulgar (BSP), Serghei Stanişev, al Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), Liutvi Mestan, precum şi al Ataka, Volen Siderov.

Partidele cele mai importante din Bulgaria au cerut în repetate rânduri organizarea unor alegeri legislative anticipate, însă data votului a reprezentat mărul discordiei între liderii politici.

Formaţiunea GERB de centru-dreapta are cele mai multe voturi în Parlament şi ieşit victorioasă în alegerile de la europarlamentare. Urmând valul ascendent de care se bucură în rândul electoratului, GERB a propus organizarea anticipatelor la 28 septembrie. Anterior, MRF, prima formaţiune din coaliţia guvernamentală care a cerut demisia actualului guvern şi convocarea de alegeri anticipate, a cerut organizarea scrutinului fie la sfârşitul lui noiembrie, fie la începutul lui decembrie, pentru ca apoi să aprecieze că această iniţiativă trebuie să vină de la BSP, ca deţinător al mandatului de guvernare.

Conform Novinite, întrunirea de marţi a avut loc sub protecţia unui cordon robust de securitate instalat în faţa preşedinţiei, unde se adunaseră protestatari antiguvernamentali care scandau sloganuri în favoarea demisiei guvernului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite