Bulgaria: Începe investigarea corupţiei la nivel înalt. Guvernarea Borisov, luată la puricat

0
0
Fostul premier Boiko Borisov
Fostul premier Boiko Borisov

Noul parlament a extins mandatul Comisiei pentru investigarea guvernării GERB în baza constatărilor guvernului interimar privind scurgerea de fonduri spre companii apropiate foştilor guvernanţi.

Comisia de anchetă va analiza semnale de corupţie în construcţia de drumuri, energetica, programul de reabilitare termică, modernizarea armatei, căile ferate şi alte peste 40 de sectoare economice şi sociale.

 Ea va fi condusă de Maia Manolova, co-preşedinta coaliţiei „Ridică te! Mutrele criminale afară!” rebotezată întretimp în „Ridică te! Noi venim!”.Ea va elabora în termen de 6 luni un raport pe care îl va trimite procuraturii. Vor fi audiaţi foşti şi actuali miniştri, şefi de servicii speciale, oameni de afaceri, reprezentanţi ai unor ONG-uri.

Iniţial deputaţii din partidul GERB al ex-premierului Borisov au boicotat comisia, dar până la urmă au desemnat trei membri ai acesteia.

Ministrul interimar de Interne Boiko Raşkov a anunţat în parlament că Serviciul Naţional de Anchetă penală lucrează la mai multe cazuri de corupţie la nivel înalt în care apar nume de miniştri şi înalţi funcţionari din ultimul guvern Borisov. Fostul prim-ministru a fost audiat deja la Poliţie în legătură cu trei cazuri.

La 4,4 miliarde euro se cifrează numai proiectele realizate fără licitaţii publice de companii din domeniul infrastructurii rutiere apropiate fostei guvernări. Raşkov nu a exlus arestarea unor persoane încă în timpul anchetei.

Ministrul interimar al Energiei Andrei Jivkov a declarat că principalele două proiecte energetice ale Rusiei în Bulgaria – TurkStream şi centrala nucleară Belene, au adus pierderi de sute de milioane de euro. Guvernul Borisov a renunţat la venituri de aproximativ 700 de milioane de euro, garantate prin vechiul acord de tranzit cu Gazpromul, infromează europa libera.

Creata în scopul finanţării de companii mici şi mijlocii ea a distribuit două treimi din credite la 8 companii mari din care jumătate - apropiate oligarhului din partidul turc Delian Peevski, sancţionat în cadrul Legii americane Magnitski.

Combaterea corupţiei la nivel înalt va depinde în cea mai mare măsură de reformarea procuraturii bulgare, au declarat lideri ai partidelor protestului anti-Borisov. Tentativa ministrului interimar al Justiţiei Ianaki Stoilov de a iniţia în Consiliul Suprem al Magistraturii procedura de demitere a procurorului şef Ivan Geşev, considerat a fi alegere personală a lui Borisov, a eşuat, dar eforturile în aceasta direcţie vor continua prin aşteptata restructurare a Consiliului de noii guvernanţi.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite