Bulgaria a expulzat doi diplomaţi ruşi

0
0
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO Wikimedia
Ambasada Rusiei la Sofia FOTO Wikimedia

Bulgaria a anunţat luni expulzarea a doi diplomaţi ruşi după descoperirea în teritoriul său a unei reţele de spionaj care acţiona în profitul Moscovei.

„Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a declarat persona non grata doi diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Sofia şi le-a dat termen 72 de ore pentru a părăsi ţara din cauza activităţilor incompatibile cu statutul lor diplomatic”, se arată într-un comunicat preluat de AFP.

Procurorii bulgari au inculpat luni şase persoane, printre care ofiţeri foşti şi actuali din serviciul de informaţii militare, pentru spionaj în favoarea Rusiei. Notează AFP.

MAE bulgar a precizat că a decis expulzările în baza unei scrisori primite de la Parchet şi a informat Ambasada Rusiei la Sofia. Conform scrisorii, doi cetăţeni ruşi erau implicaţi în Bulgaria în activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic.

Parchetul bulgar a anunţat vineri destructurarea unei reţele de spionaj în favoarea Rusiei. Şase persoane, printre care cinci oficiali din Ministerul Apărării, au fost arestate joi în urma unei operaţiuni de amploare desfăşurate la Sofia şi în împrejurimile sale. Unul dintre suspecţi a acceptat să colaboreze cu autorităţile bulgare.

Ruşii se victimizează şi ameninţă

Vineri, după apariţia primelor informaţii despre aceste arestări, Ambasada rusă în Bulgaria a adoptat poziţia de victimă şi a susţinut că este vorba de o nouă încercare de a „demoniza” Rusia.

A doua zi, alesul Vladimir Djabarov, prim-adjunct al şefului Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din cadrul Senatului rus, a acuzat Bulgaria că duce „un act ostil” împotriva ţării sale şi a avertizat cu „măsuri în oglindă”. „Vom reacţiona, bineînţeles, vom adopta măsuri în oglindă în cazul unei astfel de decizii. Este un act ostil din partea Bulgariei”, a declarat senatorul Djabarov pentru portalul Sputnik, unul dintre canalele de propagandă şi manipulare ale Kremlinului.

Potrivit Bloomberg, cei şase suspecţi au furnizat informaţii clasificate din domeniul tehnologiei militare unui diplomat de la Ambasada rusă la Sofia. Soţia unui ofiţer, cu dublă cetăţenie, bulgaro-rusă, era intermediara grupului, fiind cea care livra documentele diplomatului rus. 

Procurorul general al Bulgariei, Ivan Geşev, a descris operaţiunea ca „ceva nemaiîntâlnit din 1944 încoace”, când Bulgaria a intrat sub influenţa sovietică. Potrivit lui, informaţiile furnizate de acest grup Rusiei sunt „de importanţă specială pentru securitatea naţională a Bulgariei, UE, NATO şi SUA”.

Liderul grupului ar fi un bărbat cu nume de cod „Rezidentul”. Numele său real nu a fost făcut public, dar în presa bulgară au apărut deja informaţii potrivit cărora ar fi un fost şef de informaţii militare din Ministerul bulgar al Apărării. Acesta ar fi fost cel care ar fi primit misiunea de a recruta „o reţea ilegală de agenţi” cu acces la informaţii clasificate. Unul dintre spioni ar fi o persoană care se ocupă cu planificarea bugetului apărării. Alţi doi sunt angajaţi în serviciile de informaţii militare, iar un al patrulea este un fost ofiţer de informaţii militare.

Potrivit autorităţilor bulgare „Rezidentul” se întâlnea cu agenţii săi în restaurante, la meciuri şi în maşina sa. Aceştia au primit telefoane mobile şi carduri SD pe care să pună informaţii sensibile extrase din computerele lor. Suspecţii sunt surprinşi pe camere fotografiind ecranele computerelor de la serviciu, uneori timp de ore în şir.

Cei şase pot primi pedepse cu executare între 10 ani şi închisoare pe viaţă.

Boiko Borisov cere Rusiei să-şi înceteze activităţile de spionaj

„Încă o dată ar putea fi necesar să declarăm indezirabili diplomaţi ruşi. Şi în ceea ce priveşte operaţiunea de ieri (joi), mă adresez din nou superiorilor lor pentru a înceta spionajul în Bulgaria”, a spus Borisov în timpul unei călătorii în oraşul Silistra, din nord-estul Bulgariei.

Statele Unite, Marea Britanie şi vecina Macedonia de Nord au declarat că sunt alături de Bulgaria împotriva „activităţilor maligne” de pe teritoriul său.

„Susţinem pe deplin eforturile Bulgariei de a perturba o presupusă reţea de spioni şi de a lua măsuri pentru a aborda acţiunile ostile ale Rusiei pe teritoriul său”, a declarat sâmbătă secretarul britanic de Externe Dominic Raab.

Relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria, membră NATO şi UE, s-au răcit în 2019 după semnalarea mai multor cazuri de spionaj în urma cărora cinci diplomaţi ruşi cu conexiuni în serviciile secrete au fost expulzaţi din teritoriul ţării vecini.

În septembrie anul trecut, Bulgaria a expulzat doi diplomaţi ruşi prinşi efectuând spionaj militar pe teritoriul său. Potrivit Parchetului de la Sofia, cei doi diplomaţi culegeau încă din 2016 „informaţii despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”, fiind ajutaţi de către doi cetăţeni bulgari care aveau acces la informaţii despre industria militară a ţării lor.

Cu aproape un an mai devreme, în octombrie 2019, un diplomat rus fusese de asemenea expulzat din Bulgaria din cauza unor acte de spionaj. Este vorba de un secretar de rang înalt care căuta informaţii vizând interesele Bulgariei, NATO şi UE.

Anterior de acest caz, Sofia arestase un fost parlamentar bulgar acuzat de spălare de bani şi spionaj pentru un serviciu secret al Rusiei şi pusese interdicţie de intrare pentru doi cetăţeni ruşi care căutau să influenţeze în mod subversiv cursul politicii externe a Bulgariei.

Acum Sofia caută trei agenţi GRU - spionajul militar rus - acuzaţi de otrăvirea unui om de afaceri bulgar cu Noviciok, otrava folosită împotriva fostului dublu spion Serghei Skripal şi recent împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite