Brexit. Madridul cere Londrei să împartă suveranitatea asupra Gibraltarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 96% dintre locuitorii Gibraltarului au votat pentru rămânerea în UE
Aproape 96% dintre locuitorii Gibraltarului au votat pentru rămânerea în UE

Spania a propus vineri, după anunţarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie, ca Londra şi Madridul să împartă suveranitatea asupra Gibraltarului, pentru că astfel teritoriul, unde majoritatea alegătorilor au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, va avea în continuare acces la piaţa unică, relatează AFP.

„Formula noastră este o cosuveranitate britanico-spaniolă pentru o periodă determinată de timp, iar după ce va trece acea perioadă de timp, ne vom îndrepta spre întoarcerea Gibraltarului sub suveranitate spaniolă“, a declarat ministrul de Externe de la Madrid, Jose Manuel Garcia-Margallo, potrivit news.ro.

El a subliniat că, de acum înainte, problema Gibraltarului nu mai ţine de Uniunea Europeană. „Acum este o chestiune bilaterală, care va fi negociată exclusiv între Marea Britanie şi Spania“, a explicat el.

Din punct de vedere economic, Gibraltarul depinde în mare parte de accesul la piaţa unică.

Premierul teritoriului, Fabian Picardo, a făcut apel la calm. „Am depăşit provocări mai mari. Este momentul pentru unitate, pentru calm şi pentru gândire raţională. Împreună şi uniţi vom continua să prosperăm“, a scris el pe Twitter.

95,9% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, potrivit rezultatelor oficiale.

Gibraltarul, situat în sudul Spaniei, este de mult timp o sursă de fricţiune între Londra şi Madrid, care vrea să preia din nou controlul asupra teritoriului pe care i l-a cedat Marii Britanii în 1713.

Guvernul conservator spaniol, care este în funcţie din 2011, a fost extrem de vocal în legătură cu dosarul Gibraltarului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite