Un Brexit ar putea duce la destrămarea Regatului Unit al Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
brexit

Un eventual Brexit ar însemna pentru Marea Britanie nu doar un divorţ de Uniunea Europeană, ci şi o posibilă destrămare a ţării, susţin analiştiiconsultaţi de euronews.

Scoţia ar putea trece prin noi referendumuri, iar Irlanda de Nord - prin noi tensiuni geopolitice. O altă problemă ar putea apărea în regiunea Ţara Galilor, care ar pierde finanţarea din partea Bruxelles-ului. 

Regatul Unit al Marii Britanii este format din patru regiuni: Scoţia, Irlanda de Nord, Ţara Galilor şi Anglia.

Scoţia este cel mai aprig susţinător al rămânerii în UE. În 2014, în această autonomie nordică a Marii Britanii, a avut loc un referendum pentru independenţă. 

Tabăra celor care s-au pronunţat împotriva divorţului de Marea Britanie a fost cu 400 de mii de alegători mai mare decât a celor care au optat pentru separare. Principalul argument pentru rămânerea în componenţa Regatului Unit au fost paşapoartele europene. Acum, dacă Marea Britanie ar ieşi din UE, scoţienii ar putea cere un nou referendum pentru independenţă, iar rezultatele ar putea fi în favoarea acesteia, scrie Euronews.

Şi Irlanda de Nord susţine rămânerea în UE. La mijlocul anilor '90, tensiunile de aici au ajuns la apogeu, din cauza nemulţumirilor că autorităţile de la Londra i-ar fi tratat pe nord-irlandezi ca pe o simplă colonie. Moment oportun pentru Irlanda să se gândească la reîntregirea naţiunii.

 Uniunea Europeană a liniştit însă spiritele. În 1998, a fost semnat Acordul de la Belfast, în urma căruia autorităţile locale din Irlanda de Nord au primit puteri legislative. Brexitul ar putea însă duce la anularea acordului. În general, majoritatea locuitorilor din Irlanda de Nord se identifică drept irlandezi, nu britanici. 

Iar în condiţiile în care se vorbeşte insistent despre Brexit, tot mai mulţi solicită cetăţenia Irlandei, ca să rămână cetăţeni europeni. Analiştii avertizează că după un eventual Brexit, regiunea va redeveni instabilă din punct de vedere politic. Irlanda de Nord ar putea cere un plebiscit pentru a se uni cu Irlanda.

Galezii încă nu s-au hotărât dacă vor sau nu să rămână în UE. Ţara Galilor are cel mai mult de pierdut, în termeni financiari, dacă Marea Britanie alege divorţul. Uniunea Europeană pompează anual sute de milioane de lire sterline în regiune. Din anul 2000, aici au ajuns peste patru miliarde. 

Aceste cifre nu includ cele 200 de milioane de lire sterline pe care agricultorii galezi le primesc anual în calitate de subvenţii. Cert este că fără bani de la Uniunea Europeană, regiunea va intra într-o criză economică de amploare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite