Brexit. Conservatorii încep să-şi aleagă noul lider

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May este văzută drept favorită certă la preluarea conducerii Partidului Conservator şi implicit a Guvernului britanic FOTO The Telegraph
Theresa May este văzută drept favorită certă la preluarea conducerii Partidului Conservator şi implicit a Guvernului britanic FOTO The Telegraph

Cei 330 de parlamentari conservatori încep marţi procesul de alegere a noului lor lider, ce va deveni premier al Marii Britanii, relatează BBC News.

Prima rundă a votului se va desfăşura între orele locale 11.00 - 18.00 (13.00 - 20.00, orele României), iar rezultatele urmează să fie anunţate la ora locală 19.00 (21.00, ora României). Candidatul cu cel mai slab rezultat va fi eliminat din cursă.

Următoarele două runde vor avea loc joi şi marţea viitoare, până când numai doi candidaţi vor rămâne în joc.

Ultima rundă, în care parlamentarii vor alege dintre primii doi candidaţi clasaţi, pentru a desemna câştigătorul, va avea loc pe 9 septembrie, informează BBC, potrivit news.ro.

Luni, cei cinci candidaţi au avut şansa să îşi prezinte platformele, în timpul unei şedinţe a Parlamentului. Theresa May, favorită în prezent, a declarat că statutul cetăţenilor UE aflaţi pe teritoriul britanic va fi stabilit prin negocieri înainte de retragerea Regatului Unit din UE.

Principalii săi rivali, Michael Gove şi Andrea Leadsom, au dat asigurări că dreptul cetăţenilor europeni de a rămâne în ţară va fi apărat.

După şedinţă, un parlamentar conservator care se opune candidaturii secretarului de stat pentru Energie, Andreas Leadsom, a descris încercarea acesteia de a se distanţa de partidul UKIP, alături de care a făcut campanie pentru ieşirea din UE, drept un „accident rutier“.

Cu toate acestea, fostul primar al Londrei Boris Johnson, considerat mult timp favorit la preluarea şefiei Partidului Conservator, a descris-o drept „bună şi demnă de încredere“ şi şi-a exprimat susţinerea faţă de ea.

Cursa pentru preluarea şefiei Partidului Conservator a demarat când premierul David Cameron şi-a anunţat demisia, după ce aproape 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE la referendumul din 23 iunie.

Potrivit unui sondaj, May, ministru de Interne care a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar, se bucura de susţinerea a 115 parlamentari, adică circa 35% din totalul de aleşi conservatori din Legislativ.

Leadsom are în prezent 40 de susţinători declaraţi, printre care Boris Johnson şi secretarul pentru Irlanda de Nord, Theresa Villiers.

Pe a treia poziţie în cursă se află ministrul Justiţiei, Michael Gove, cu 26 de deputaţi care îl susţin. El este urmat de ministrul Muncii şi al Pensiilor, Stephen Crabb (23 de susţinători), şi de fostul secretar al Apărării, Liam Fox (9 susţinători), notează postul BBC News, citat de news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite