Brexit. Britanicii, fără vize în spaţiul Schengen în anumite condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul şi Parlamentul European au convenit ca, după Brexit, cetăţenii britanici să poată călători fără viză în spaţiul Schengen, dacă şederea e de scurtă durată, respectiv de 90 de zile, într-o perioadă oarecare de şase luni.

Acordul a fost confirmat de ambasadorii la Uniunea Europeană şi de Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European.

Potrivit normelor Uniunii Europene, scutirea de viză se acordă în condiţii de reciprocitate. Guvernul Regatului Unit susţine că nu intenţionează să solicite vize cetăţenilor din spaţiul comunitar care călătoresc în Regatul Unit pentru şederi de scurtă durată.

În cazul în care Regatul Unit ar introduce în viitor obligativitatea deţinerii unei vize pentru resortisanţii a cel puţin unui stat membru, s-ar aplica mecanismul de reciprocitate existent, iar cele trei instituţii ale Uniunii Europene şi statele membre s-ar angaja să ia fără întârziere măsuri în sensul aplicării mecanismului.

Executivul comunitar va monitoriza respectarea principiului reciprocităţii în mod continuu şi va informa imediat Parlamentul European şi Consiliul în legătură cu orice evoluţii care ar putea periclita respectarea acestui principiu.

Politica în materie de vize faţă de cetăţenii ţărilor terţe care intră în spaţiul Schengen pentru o şedere de scurtă durată este reglementată în cadrul legislaţiei Uniunii Europene.

În temeiul normelor existente, toţi resortisanţii ţărilor terţe sunt incluşi pe una dintre următoarele două liste: resortisanţi ai ţărilor terţe care trebuie să deţină viză şi resortisanţi ai ţărilor terţe scutiţi de această obligaţie.

După Brexit, Regatul Unit, ca ţară terţă, va trebui să figureze pe una dintre aceste două liste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite