Boris Johnson vrea să strângă bani pentru a ajuta Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson ar lua în considerare înființarea unui fond caritabil pentru a strânge bani pentru Ucraina devastată de război, în timp ce încearcă să își îmbunătățească imaginea pe scena mondială, notează Daily Mail.

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

După plecarea sa din funcția de prim-ministru, se zvonește că Johnson plănuiește o carieră la nivel mondial, în timp ce continuă să stea în Camera Comunelor pentru alegătorii săi din Uxbridge.

O sursă apropiată fostului premier a declarat pentru Telegraph că va înființa un „plan de Marshal pentru Ucraina”, strângând „o mulțime de bani” de la donatori privați.

Deși nu deține un rol oficial în guvern, fostul premier a fost numit în fruntea unui comitet care sprijină națiunea la Conferința Partidului Conservator de luna trecută.

„Boris nu are nevoie de un rol oficial pentru a face campanie în legătură cu Ucraina. El își va ara propria brazdă în această privință, indiferent de situație” , a mai adăugat sursa. 

Fostul premier, care a fost în cele din urmă doborât de scandalul petrecerii în lockdown, a vizitat Ucraina în mai multe rânduri și a părut să aibă o relație bună cu președintele Zelenski. 

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Vizitele în Ucraina au fost organizate în scurt timp și în secret pentru a evita riscurile de securitate în timpul mandatului lui Johnson.

Zelenski a lăudat deseori Marea Britanie pentru sprijinul său ferm după invazia ilegală a lui Putin în Ucraina în februarie.

După o vizită, Johnson a primit chiar și numele unei străzi, iar de atunci a fost numit președinte al organizației conservatoare Prietenii Ucrainei.

Se înțelege că se gândește cum să ajute țara să se reconstruiască după încheierea conflictului, precum și să se lanseze ca un cvasi-advocat al Ucrainei în timpul unei vizite în SUA luna viitoare.

În Marea Britanie există unele temeri că viitoarele alegeri de la mijlocul mandatului din SUA ar putea duce la o relaxare a demersurilor politice privind războiul din partea președintelui Biden pentru a nu-și îndepărta susținătorii.

Se așteaptă ca  Johnson să țină un discurs la Washington despre situația dificilă a Ucrainei și se așteaptă, de asemenea, să se întâlnească cu senatorii pentru a susține sprijinul continuu al SUA în războiul împotriva Rusiei.

La începutul noului său rol de prim-ministru, marți, Rishi Sunak a lăudat activitatea lui Johnson și a declarat că speră că acesta își va continua demersurile pe scena mondială.

Premierul a fost lăudat de Zelenski marți seara, după ce cei doi au avut o conversație „excelentă” despre situație.

„Într-o conversație excelentă cu Rishi Sunak am convenit să scriem un nou capitol în relațiile ucraineano-britanice, dar povestea este aceeași - sprijin total în fața agresiunii rusești.

Apreciez primul apel al premierului în Ucraina. Și sunt întotdeauna recunoscător pentru sprijinul poporului britanic”, a scris mreședintele pe Twitter. 

La începutul acestei luni, Johnson a înființat Biroul lui Boris Johnson pentru a-i gestiona afacerile.

Se așteaptă ca acesta să fie finanțat parțial de o alocație anuală din bani publici pentru a sprijini activitatea foștilor prim-miniștri, în prezent de aproximativ 115.000 de lire sterline pe an.

Societatea privată cu răspundere limitată nu va desfășura activități comerciale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite