Biserica Ortodoxă Greacă cere excomunicarea premierului şi a deputaților după votul privind căsătoriile LGTBQ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luna trecută, mai exact din 15 februarie, Grecia a devenit prima națiune creștin-ortodoxă din lume care a adoptat o legislație care permite căsătoria între persoane de același sex, atunci când 175 de parlamentari din tot spectrul politic au votat în favoarea acestei reforme.

Prima nuntă între doi bărbaţi a fost deja oficiată la Atena, foto arhivă
Prima nuntă între doi bărbaţi a fost deja oficiată la Atena, foto arhivă

Încă de la început, acuzându-i pe deputați că au comis „cea mai profundă eroare spirituală și morală” prin susținerea proiectului de lege la 15 februarie, episcopia insulei Corfu i-a îndemnat pe parlamentari să se pocăiască. Dar furia ecleziastică s-a revărsat în domeniul public la câteva zile după ce a avut loc prima căsătorie între persoane de același sex într-o primărie din Atena, potrivit The Guardian.

Astfel, indignarea Bisericii Ortodoxe Grecești față de decizia „demonică” a guvernului de a legaliza căsătoria între persoane de același sex s-a intensificat, prelații cerând să se ia măsuri punitive împotriva parlamentarilor care au susținut această lege.

Clericii vor ca „legiuitorii imorali” să fie excluși din biserică, iar autoritățile ecleziastice din Corfu chiar au anunțat că doi parlamentari locali vor avea interdicție de a participa la orice ritual religios.

 „Pentru noi, acești doi deputați nu se pot considera membri activi ai bisericii”, a afirmat reprezentatul bisericii din Corfu într-un comunicat. „Îi îndemnăm să se pocăiască pentru modul lor nepotrivit de a gândi”. În caz contrar, a adăugat episcopia, parlamentarii vor fi automat excluși de la ritualul creștin de împărtășanie și de la alte evenimente bisericești.

Susținută de prim-ministrul de centru-dreapta, Kyriakos Mitsotakis, noua lege permite căsătoria între persoane de acelaşi sex şi recunoaște drepturile părintești și pentru cuplurile gay, deși nu le permite acestora să aibă copii prin mame-surogat.

Oficialii bisericii iau primele măsuri

Însă, Mitsotakis Kyriakos s-a confruntat încă de la început cu o vehementă opoziţie din partea Bisericii Ortodoxe. Liderul spiritual al Greciei, arhiepiscopul Ieronymos, care este considerat un moderat în raport cu restul restul clerului, care s-a manifestat destul de zgomotos, a descris proiectul de lege ca fiind „răul pur”. El a sugerat ca votul să fie supus unui referendum popular, într-o națiune în care egalitatea în materie de căsătorie este susținută doar de o majoritate restrânsă în sondaje și la care se opun în mod deschis chiar şi o parte dintre parlamentarii din partidul de guvernământ Noua Democrație.

Principalele figuri bisericești au susținut că legea ar duce la solicitarea altor drepturi de către cuplurile de același sex și la desființarea familiei și a societății grecești.

Semnalând că dezaprobă total decizia guvernului, organul de conducere al bisericii, Sfântul Sinod, a anunțat că slujba din 24 martie, care marchează Duminica Ortodoxiei - una dintre cele mai sfinte zile din calendarul ortodox răsăritean - nu va avea loc, așa cum este tradiția, în catedrala din capitală, ci într-o biserică mai mică, la care președinta Katerina Sakellaropoulou nu a fost invitată.

Ieronymos și alți membri ai sinodului au precizat, de asemenea, că vor refuza invitația președintelui la o masă oficială, la care participă, în mod tradiţional, liderii politici și spirituali ai țării, în aceeași zi.

Un cleric a mărturisit că arhiepiscopul a fost „tulburat” de vestea că Katerina Sakellaropoulou a participat la o cină festivă cu oficiali guvernamentali, după vot, într-un restaurant deținut de un membru al comunității LGTBQ+.

Printr-o scrisoare deschisă adresată episcopului Ambrosios, s-a cerut ca prim-ministrul Mitsotakis Kyriakos și parlamentarii care au susținut legislația să fie excomunicați, spunând: „Biserica noastră ortodoxă este sub asediu... Ar trebui să se declanșeze o revoluție împotriva tuturor celor care diluează legea lui Dumnezeu. Protagonistul acestei crime morale, premierul Greciei, și cei 175 de deputați din parlamentul grec ar trebui excomunicați”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite