BILD: Granița UE ar trebui să fie la fel de sigură ca zidul lui Trump
0„Foarte sus, foarte adânc în pământ, monitorizat constant”. Așa își dorește cancelarul Austriei, Karl Nehammer (50 de ani) gardul care să păzească granița de est a UE.

Cancelarul Austriei a cerut de câteva săptămâni o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE. La cel mai recent summit al UE de la începutul lunii februarie, s-a convenit, printre altele, să se îmbunătățească gardul de frontieră al Bulgariei și să se utilizeze mai multe drone pentru supraveghere. Bulgaria urmează să devină acum „un nou model în limitarea migrației ilegale”.
Gardul la care visează Nehammer ar trebui să fie la fel de sigur ca granița dintre SUA și Mexic – construită de președintele american de atunci Donald Trump, spunea acesta către reporterii ziarului german Bild. Mai mult, acesta mărturisește că: „Șeful poliției noastre federale este în prezent chiar acolo: se uită la granița SUA cu Mexic pentru a vedea ce măsuri intră în vigoare. Scopul nostru este să împărtășim apoi aceste cunoștințe cu alte țări ale UE, cum ar fi Bulgaria, pentru a îmbunătăți protecția la granițele UE.”
Protecția solidă a frontierei externe a UE este „o necesitate pentru spațiul Schengen liber și combaterea terorismului în UE”, a spus Nehammer.
︎Cancelarul spune, de asemenea, în mod specific cum crede că ar trebui să arate un gard eficient de frontieră la granița de est a Europei. „Avem nevoie de bariere eficiente: trebuie să fie foarte înalte, trebuie să pătrundă foarte adânc în pământ și trebuie să fie monitorizate constant – din punct de vedere tehnic și din punct de vedere al personalului. Numai cu această triadă putem opri migrația ilegală”, a declarat Nehammer pentru BILD.
La summitul UE de săptămâna viitoare (24 martie), migrația va fi din nou un punct pe agendă. Nehammer: „Dezvoltarea este cu siguranță dramatică. Și există încă un număr incredibil de migranți care așteaptă pe rute. Numai în Iran sunt trei milioane de afgani care vor să meargă în Europa. La aceasta se adaugă situația din zona cutremurului din Turcia și nordul Siriei, unde trăiesc peste un milion de refugiați din Siria și acum au pierdut totul din nou.”
Nehammer a mai declarat că: „Procedurile de azil vor continua să existe. UE susţine respectarea drepturilor omului. Dar trebuie prevenit în sfârșit ca mai multe țări sigure să fie traversate pentru a solicita apoi azil în țările cu cele mai bune sisteme sociale”.