Socoteala, proastă, a cancelarului Nehammer s-a întors împotriva lui!

0
0
Publicat:

În 8 decembrie anul trecut, în ziua votului mizerabil al cancelarului austriac împotriva aderării României la Spațiul Schengen, scriam despre faptul că prioritatea noastră, ca țară, nu trebuie să fie nici răzbunarea și nici discursurile revanșarde, absolut inutile, ci consolidarea pe plan intern și, de exemplu, adoptarea unei ținte pentru a depăși Austria, un fost imperiu, la PIB, în câțiva ani. Mai scriam că istoria are, oricum, suficientă ironie și putere de a se răzbuna ea însăși pe cei care i se împotrivesc. Și iată că o face!

Karl Nehammer FOTO EPA- EFE
Karl Nehammer FOTO EPA- EFE

Duminica trecută, partidul lui Nehammer a suferit una dintre cele mai mari înfrângeri din istoria sa în cadrul unor alegeri regionale. OVP, partidul cancelarului, a pierdut 10 procente de la scorul din 2018, în vreme ce, deloc surprinzător, un partid de extremă, FPO, a câștigat 10 procente în această perioadă! Iată cum, într-un mod suficient de ironic, calculele cinice ale lui Nehammer s-au întors împotriva lui. Tot discursul său, bazat pe speculații și neadevăruri, mai ales împotriva românilor, nu i-au adus ci, dimpotrivă, l-au făcut să piardă voturile la care spera într-o regiune unde era obișnuit să câștige ușor!

Nici faptul că a încercat să îi imite pe extremiști nu i-a adus nimic bun, dimpotrivă, l-a arătat slab, disperat și lipsit de soluții în fața Europei pentru că, până la urmă, cei care voiau să audă un asemenea discurs au votat, desigur, originalul... Este stupid să încerci să faci politcă astfel, iar cancelarul austriac a pierdut, rău, pe seama propriei stupizenii, ducându-și partidul la un minim istoric nemaiîntâlnit de la începutul anilor ’90.

Dincolo de probleme sale interne, de partid, Nehammer a reușit însă un lucru mult mai rău, nu doar pentru Austria ci și pentru UE. Încercând, disperat, să le imite discursul, a reușit să îi legitimeze pe extremiști și, iată, să le ridice inclusiv scorul electoral.

Până la urmă, cu extrem de puține excepții, care dacă au funcționat au făcut-o mai ales în America și aproape deloc în Europa, agresivitatea în politica externă nu poate ascunde în ochii poporului, ai alegătorilor, lipsa de rezultate pe plan intern, nu poate ascunde nepriceperea lui Nehammer de a gestiona situația din propria țară.

Politica pe care a dus-o împotriva unor țări prietene din Europa de Est, precum Bulgaria și România, înțelegerile pe sub masă și presiunile asupra croaților, toate acestea sunt dovada ineficienței lui Nehammer, iar austriecii din regiunea unde au avut loc alegeri și unde trăiește aproximativ 20% din populația țării, i-au dat răspunsul meritat. Acum, inclusiv la nivel național, OVP a coborât pe locul trei în preferințele electoratului. Oare a meritat?

Până la urmă, aceasta rămâne problema lui Nehammer, pe care singur și-a creat-o. Pentru noi toți, rămâne însă încă o dovadă că politica nu se face așa. Am spus și voi spune mereu, cu toată convingerea, că datoria unui politician este de a spune oamenilor adevărul. Orice altă variantă nu contribuie deloc la sănătatea democrației și a vieții politice, în nicio țară!

În ceea ce ne privește pe noi, așa cum scriam și în decembrie anul trecut, cred că prioritatea noastră, în mod evident, trebuie să fie România și îmbunătățirea vieții românilor, inclusiv și mai ales prin mesaje și politici bazate pe transparență, pe adevăr.

Cu Austria, oricum, ne vom mai întâlni, dat fiind că suntem state membre UE, dat fiind că dosarul Schengen nu s-a încheiat. Dar aș vrea tare mult, iar acel moment nu este foarte îndepărtat, ca altă dată să ne întâlnim privind, de sus în jos, la PIB-ul lor. Iar asta, dragi români, depinde doar de noi! De noi toți.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite