Berlusconi candidează din nou: „Intru pe scenă pentru a câştiga”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berlusconi candidează pentru a şasea oară la alegerile legislative din Italia FOTO Reuters
Berlusconi candidează pentru a şasea oară la alegerile legislative din Italia FOTO Reuters

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, este gata să revină în prim-planul politicii din Peninsula Italică, la cererile insistente ale susţinătorilor săi, din câte susţine el. Sâmbătă,  fostul şef al Guvernului italian a anunţat în mod oficial, într-o localitate din apropiere de Milano, că va candida la următoarele alegeri legislative, programate pentru primavăra anului viitor.

„Intru pe scenă pentru a câştiga. (…)Când făceam sport, munceam sau studiam, nu intram niciodată în vreo competiţie doar pentru un loc bun, ci întotdeauna cu scopul de a învinge”,  a declarat Berlusconi sâmbătă, la Milanello.

Il Cavaliere, acum în vârstă de 78 de ani, consideră că este nevoie de „ o forţă care să dispună de majoritate pentru a schimba regulile Constituţiei".

Se pare că Berlusconi este îngrijorat că Guvernul lui Monti, care se va întruni joi, ar putra propune o lege care să interzică unor categorii de condamnaţi să mai candideze la alegerile parlamentare, scrie „Financial Times”.

Cele două procese ale fostului premier – pentru evaziune fiscală şi corupere de minori -, dar şi cazurile de corupţie din partidul său au dus la pierirea formaţiunii politice. Sondajele de opinie arată că partidul lui Berlusconi va pierde.

Publicaţia financiară nu consideră că Berlusconi are numărul necesar de senatori şi deputaţi, ca să răstoarne guvernul Monti. În Camera inferioară, o parte dintre parlamentarii lui refuză să-l dea jos pe Monti, iar în Senat ar avea şanse numai dacă s-ar bucura de sprijinul Ligii Nordului.

Berlusconi şi-a convocat partidul de centru-dreapta, Poporul Libertăţii (PdL), într-o şedinţă care va avea loc duminică. De asemenea, fostul premier Italian speră să poată reînnoda uniunea cu vechiul său aliat populist, Liga Nordului, în speranţa că vor ajunge la o decizie „care să poată să ne permită să votăm împreună pentru acelaşi candidat”.

Deşi la sfârşitul lunii octombrie a declarat că nu mai candidează pentru funcţia de premier, miercuri seară Berlusconi a spus că vrea să salveze o "Italie aflată pe marginea prăpastiei", subminată de şomaj şi de înăsprirea fiscalităţii.

Anunţul lui Berlusconi nu-i va încânta pe prea mulţi italieni. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul SWG, la comanda postului public de televiziune Rai Trei, 73% % din alegătorii italieni nu sunt de acord ca Berlusconi să mai candideze din nou. Potrivit aceluiaşi sondaj, 23% dintre susţinătorii partidului Poporul Libertăţii nu sunt de acord ca Berlusconi să revină pe scena politică.

În urmă cu o săptămână, la alegerile primare ale coaliţiei de centru-stânga din Italia, la care au participat peste trei milioane de alegători, Pierluigi Bersani, secretarul Partidului Democrat, a fost desemnat candidatul coaliţiei la funcţia de premier.

Cel mai probabil, democraţii de centru-stânga vor câştiga alegerile, iar dacă nu vor avea voturi necesare pentru a guverna singuri, vor cere sprijinul unor partide de centru mai mici.

În primăvară, Berlusconi va candida pentru a şasea oară la alegerile legislative din Peninsula Italică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite