Belgia va livra primele avioane F-16 Ucrainei în acest an. Ce condiții a pus Kievului

0
Publicat:

Belgia a promis marți, 28 mai 2024, să trimită primul lot de avioane de luptă F-16 în Ucraina în acest an, dar cu un avertisment clar pentru președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy - aparatele nu trebuie să zboare deasupra teritoriului Rusiei.

Aviaoen F 16. FOTO Arhivă
Aviaoen F 16. FOTO Arhivă

Ucraina și Belgia au semnat un acord de securitate care include livrarea a 30 de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, într-o încercare de a consolida capacitățile de apărare ale Kievului împotriva invaziei continue a președintelui rus Vladimir Putin, potrivit politico.eu.

Volodimir Zelenski și prim-ministrul belgian Alexander De Croo au convenit asupra unui plan care “include cel puțin 977 de milioane de euro în ajutor militar belgian pentru Ucraina în acest an”, a anunțat președintele ucrainean în timpul unei vizite în Belgia.

De Croo anunțase încă de anul trecut că Belgia va trimite avioane F-16 în Ucraina în 2025, fără a specifica și o cifră.

Aceste avioane F-16 vor fi furnizate Ucrainei cât mai curând posibil. Scopul nostru este de a putea furniza primele avioane înainte de sfârșitul acestui an, 2024”, a declarat De Croo într-o conferință de presă comuncă cu președintele Zelenskyy.

Întrebat dacă avioanele F-16 pot fi utilizate în Rusia, De Croo a declarat: „În ceea ce privește utilizarea armelor, tot ceea ce este acoperit de acest acord este foarte clar, este pentru utilizarea de către Forțele de Apărare ale Ucrainei, pe teritoriul Ucrainei.

Avioanele F-16 au fost o prioritate politică majoră pentru Zelenski, deoarece avionul de luptă modern este considerat cheia pentru o apărare aeriană mai bună împotriva Rusiei.

Un grup de țări condus de Olanda și Danemarca - și mai târziu SUA - s-a angajat în iulie anul trecut să înceapă instruirea piloților ucraineni pentru a utiliza avioanele F-16.

Zelenski l-a mulțumit pe De Croo pentru sprijinul militar la timp, subliniind din nou necesitatea utilizării armelor moderne pe măsură ce trupele lui Putin continuă să avanseze.

Zelenski a adăugat că Putin a „făcut totul” pentru a perturba summitul păcii planificat pentru iunie în Elveția și pentru a prelungi războiul.

Belgia a promis, de asemenea, să ofere Ucrainei sprijin pe parcursul celor 10 ani de durată a acordului, care cuprinde inclusiv vehicule blindate moderne, echipamente pentru forțele aeriene, securitate navală, deminare și instruire militară.

Belgia s-a angajat să furnizeze cele 30 de avioane de luptă F-16 înainte de 2028.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite