Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, susține ministrul polonez de externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski într-un interviu apărut marţi în mai multe publicaţii europene, fără a preciza însă ce rol ar putea avea aceste trupe, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Radoslaw Sikorski FOTO EPA-EFE
Radoslaw Sikorski FOTO EPA-EFE

Cu toate că aliaţii din NATO au promis că vor furniza Kievului fonduri şi arme oricât va fi necesar pentru a respinge invazia rusă, totuși ei au exclus în general eventualitatea de a trimite soldaţi.

Întrebat în interviu dacă Polonia este dispusă să trimită trupe în Ucraina, Sikorski a răspuns: 'Nu ar trebui să excludem. Ar trebui să-l punem pe Putin în postura de a ne ghici intenţiile'.

Interviul a fost publicat în cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, precum şi în La Repubblica din Italia şi El Pais din Spania.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost cel care a deschis uşa pentru trimiterea de trupe în Ucraina atunci când, la o conferinţă desfăşurată la Paris la 26 februarie, a sugerat că un domeniu în care trupe occidentale ar putea ajuta ar fi cel al instruirii de soldaţi ucraineni în Ucraina.

Sikorski însuşi a declarat anterior că prezenţa de trupe NATO în Ucraina nu este 'de neimaginat'.

Luni, comandantul armatei ucrainene, generalul Sîrski, a anunţat că a semnat documentele prin care instructorilor militari francezi li se permite să viziteze în curând centre de pregătire ucrainene.

Rusia avansează pe teren după eşecul contraofensivei din 2023 a Kievului, ale cărui forţe se confruntă cu întârzieri în livrările de arme şi muniţii, notează Reuters.

Josep Borrell pledează pentru un echilibru între riscul de escaladare şi nevoia ca Ucraina să poată apăra

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe şi Securitate, Josep Borrell, a cerut marţi un "echilibru" între nevoia Ucrainei de a ataca ţinte pe teritoriul Rusiei cu echipamente donate de către Occident şi riscul de escaladare a conflictului pe care această abordare îl poate presupune, informează EFE şi AFP.

„Conform legii războiului, este perfect posibil, nu există nicio contradicţie în a riposta, în a putea contraataca pe oricine te atacă de pe teritoriul său", a declarat Borrell presei la sosirea la Consiliul de miniştri ai apărării din UE, în care a spus că va fi discutată posibilitatea de a permite Ucrainei să folosească arme europene pentru a ataca în interiorul Rusiei.

Şeful diplomaţiei comunitare a afirmat că unele state membre au început deja să ia decizia de ridicare a restricţiilor pentru ca Ucraina să poată face acest pas, pe care ţări precum Germania l-au respins ferm.

Borrell s-a declarat "sigur" că "unii vor discuta pe faţă despre riscul" creşterii tensiunii în acest război.

„Dar trebuie să echilibrezi nevoia ca ucrainenii să se apere, pentru că desigur nu se pot duce acolo de unde sunt lansate atacurile, se află într-o situaţie complet asimetrică", a comentat el.

Borrell a amintit că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg - care va participa şi el marţi la reuniunea miniştrilor apărării europeni - a propus deja ca ucrainenii să poată folosi arme occidentale pentru a ataca ţinte din Rusia.

„Este din ce în ce mai crucial, pentru că atacurile asupra Kievului vor veni de pe teritoriul Rusiei", a insistat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite